govern sanchez

Un govern a la corda fluixa

La recent enquesta d’Ipsos assenyala que el primer Govern de coalició des de la transició presidit per Sánchez camina per la corda fluixa, i no únicament per la seva difícil majoria parlamentària, sinó per l’opinió que expressen els electors.

D’entrada, cap dels vicepresidents i ministres aprova. La nota màxima l’obté Nadia Calviño amb un 4,65, i la mínima un altre vicepresident, Pablo Iglesias, amb pràcticament un 4 pelat. Només hi ha una excepció que és el Ministre menys polític de tots, l’astronauta Pedro Duque, que assoleix un 6,13. És un indicador més que el color polític dels ministres no genera entusiasme. D’altra banda, es valora de manera majoritària i negativa l’augment de nombre de ministeris, que el Ministerio de Transición Ecológica tingui rang de vicepresidència, que hi hagi quatre vicepresidències, que dos membres del govern estiguin casats, i que hi hagi pocs ministres independents.

Tot plegat fa que la valoració del conjunt del nou equip de govern sigui més aviat pobre. El 42% la valora en termes de “molt malament” (29%) i “malament” (13%). Mentre que només un 31% ho fa en termes positius i només, del que només un 8% s’acull a la qualificació superlativa. Per altra banda, està d’acord amb el nou govern de coalició un 42,6%, mentre que el 41,6% no hi està d’acord. L’acord amb ERC encara registra una conformitat més baixa i es configura com a flanc més feble d’aquest govern de cara a l’opinió, perquè només un 29,8% hi està d’acord, mentre que un 59,4% discrepa molt o poc. Una valoració semblant registra el suport de Bildu al govern, amb només un 27,9% de suport i un 60,9% d’oposició.

Finalment, només una tercera part dels enquestats considera que el govern durarà 4 anys, un 16% que durarà menys d’un any, i un 37% entre 1 i 3 anys.

Amb totes aquestes valoracions es produeix sempre una actitud molt més favorable, de fet entusiasta per part dels votants d’UP, que són els que aporten la major part de les valoracions positives, i una actitud també favorable, però molt més continguda, per part del partit socialista. En aquest altre perfil, el govern està obligat a prestar atenció a que les mesures que du a terme, i sobretot com les du a terme, no creïn oposició o frustració entre els votants socialistes.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú