recuperació

Un estudi preveu la recuperació per a 2022

La recuperació econòmica d’Espanya arribarà en 2022, segons assegura el director del departament d’Estudis de Laboral Kutxa, Joseba Madariaga. Així, l’entitat financera preveu que l’economia creixerà un PIB de 6% enguany i d’un 6,5% en 2022.

Dins dels seus pronòstics, a més, el director d’estudis de Laboral Kutxa va advertir sobre els tres factors que, en la seva opinió, podrien posar en risc aquestes previsions. “En primer lloc, l’efectivitat de les vacunes davant les noves variants del virus”. Igualment, es va referir a la incertesa associada als costos econòmics de la Covid-19: “El marc d’ajudes desenvolupat impedeix veure els veritables costos que s’han produït en termes de destrucció del teixit productiu i deterioració del mercat laboral”.

En aquest sentit, Joseba Madariaga va qualificar els fons Next Generation EU com “una excel·lent oportunitat per a modernitzar l’estructura econòmica del país“. I, finalment, va citar l’herència que la pandèmia ha deixat pel que fa als nivells d’endeutament. “Això pot suposar un problema per la recuperació, la qual cosa exigirà la presa de mesures pertinents”. Sobre les tensions sorgides entorn de la pujada de preus de les matèries primeres i la inflació, Laboral Kutxa descarta un canvi en l’orientació de la política monetària i fiscal europea, “fins que el creixement econòmic estigui assentat, no abans de 2023”, ha concretat Joseba Madariaga.

El desproveïment que se sofreix de determinats subministraments, per exemple, els semiconductors en automoció, llastrarà la recuperació d’aquests sectors que ja han reduït el seu inventari. El director d’Estudis de Laboral Kutxa creu que aquesta fallada en les cadenes de subministrament conduirà a una reflexió sobre aquest tema i que la digitalització de l’economia, gràcies als fons Next Generation, farà que el fet de tenir una empresa deslocalitzada “no tingui ja tant d’interès i tornin algunes companyies a produir aquí”.

No obstant això, Madariaga es va mostrar confiat sobre l’evolució futura d’aquests índexs: “No pensem que a Europa ens anem a trobar amb una situació problemàtica en aquest sentit. Com a màxim es deixarà notar en l’IPC, però el subjacent es mantindrà delimitat en una taxa pròxima a l’1,2%”. No obstant això, va advertir que “una inflació sostinguda podria fer malbé la recuperació”, ja que podria obligar llavors a canviar l’actual orientació expansionista de la política monetària que mantenen els bancs centrals.

Sobre les tensions sorgides entorn de la pujada de preus de les matèries primeres i la inflació, Laboral Kutxa descarta un canvi en l'orientació de la política monetària i fiscal europea Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú