Sense cap mena de dubte l’any 2020, tan dissortat en molts aspectes, haurà estat el millor any en la història de CaixaBank, Criteria, el grup que té la majoria a la institució bancaria, i la Fundació La Caixa que és la peça central en tot aquest entramat, i a més amb la singularitat que és una peça d’una molt gran irradiació social. És un exemple de com l’eficiència econòmica i la rendibilitat empresarial no estan renyides amb una contribució efectiva al benestar de les persones més enllà de les responsabilitats empresarials.
La fusió amb Bankia, ara ja definitivament encarrilada, es configura com el que en realitat és: una absorció del banc de Madrid per part de CaixaBank, com així ho declara el fet que aquest serà el nom de l’entitat resultant. Ja s’ha escrit àmpliament sobre la repercussió de la nova entitat en el tauler del món de les finances, no únicament espanyol sinó també europeu, donat que se situa en desè lloc en aquest àmbit. També s’ha referit als avantatges que li generarà en economies d’escala, encara que aquí haurà de trastejar amb la sempre ingrata tasca de reduir personal, si bé en la pràctica habitual de CaixaBank les solucions han acostumat a ser sempre molt positives. 630.000 milions d’euros serà la xifra d’actius de la nova entitat i d’entrada donarà feina directa a l’extraordinària xifra de 51.500 persones.
La integració quedarà completada amb tota probabilitat el primer trimestre del 2021, que serà també quan començarà a cotitzar a borsa com a una entitat única. El Consell d’administració estarà format per quinze membres i almenys inicialment hi haurà una presència important, si bé que clarament minoritària, del FROB, en definitiva del govern espanyol, principal accionista de Bankia. Però el pes de La Caixa serà determinant amb diferència, ja que se situarà lleugerament per sobre del 30% i per tant tindrà la majoria de consellers a més de la figura del conseller delegat en la persona de Gonzalo Gortazar.
Amb aquesta operació financera Isidre Fainé culmina una trajectòria excepcional des del punt de vista empresarial bancari, i també, fet que sovint no es té en compte, social, perquè és gràcies a ell que existeix una entitat tan singular com la Fundació la Caixa que ha fet perviure i ha multiplicat l’obra social que era una característica i específica, avui perduda de les caixes d’estalvi i que és totalment aliena a la filosofia dels bancs que només tenen en compte el benefici dels seus accionistes. Sens dubte això és amb diferència el més important, però l’any també es tanca amb un nou mèrit per CaixaBank, perquè ha estat elegit com a millor banc digital en banca de particulars a Espanya en el World’s Best Bank i World’s Best Digital Bank Awards de la revista estatunidenca Global Finance. També l’APP CaixaBanknow ha estat escollida per tercer any consecutiu com a millor aplicació mòbil de la banca de particulars a Europa. El maig passat ja va ser escollida com el millor banc a Espanya i a Europa Occidental en banca de particulars a conseqüència del seu creixement i solidesa financera i innovació en els seus serveis. Aquest lideratge amb innovació i també en l’àmbit digital és particularment important en aquest nou període que ha començat amb la pandèmia, i que atorga importants avantatges competitius a aquelles empreses que tenen un més gran i més eficaç desenvolupament digital.