En aquesta ocasió fins i tot hem disposat de diversos trackings que alguns mitjans de comunicació ens oferien diàriament i on es podia observar l’evolució quasi a temps real de la intenció de vot. Cal dir que no hi ha hagut grans transformacions al llarg d’aquesta seqüència.
El País ha utilitzat l’empresa 40dB, que ocupa el quart lloc entre empreses demoscòpiques amb una valoració de 7,2 sobre 10. Segons aquesta enquesta el PP assoliria la victòria amb el 32,6% dels vots i 136 escons, si bé la forquilla que dona és molt àmplia de 130 a 141. El PSOE assolirà el 28,1%, 107 escons i una forquilla de 100 a 110. Vox se situaria tercer, amb el 14,2% dels vots, 38 escons i una forquilla de 38 a 43. Sumar quedaria lleugerament per darrere, amb 13,9% dels sufragis, un ventall de 37 a 39 escons i 38 serien els que li atorgaria l’enquesta com a més probable. Finalment, la resta de partits obtindrien entre 28 i 32 escons i l’11,3% dels vots.
L’altre tracking al diari que situa en el posicionament oposat a El País és Gad3. Hi ha coincidència amb l’ordre en què quedarien els partits però no en els resultats. Primer els populars amb 151 escons i el 37% dels vots. Segon quedaria el PSOE amb 115 i 28,4%. Tercer Vox amb 29 escons i 11,9% i finalment Sumar amb 25 escons i el 5,5%. En aquesta enquesta ERC patiria una gran caiguda i empataria a 8 escons amb JxCat, i Bildu per primera vegada guanyaria al PNB per 1 escó i se situaria en els 6. També traurien representació amb un escó la CUP, el BNG i Terol Existe.
El percentatge de vot d’aquests dos trackings pel que fa als socialistes és pràcticament idèntic i el situa en el 28%, que sembla la xifra en la qual està instal·lat des de fa temps, però la diversitat d’escons és molt amplia, perquè oscil·la des del mínim de la forquilla de 40db de 100 escons a 115. Per al PP sí que hi ha diferencia perquè GAD3 li sofreixi un resultat que és en percentatge dels millors (30%) i en escons un màxim de 151.
Una diferència important entre els altres trackings és que mentre en el de GAD3 hi ha clara majoria absoluta de 180 escons de la dreta, en el de 40dB es queden a 174, si bé observant les forquilles que dona també és possible la majoria absoluta. Recordem que aquesta es troba en 176.
La mitjana d’enquestes coincideixen amb els trackings pel que fa al percentatge de vots del PSOE, 28,3% Se situa en una posició intermèdia entre GAD3 i 40dB pel que fa als populars atorgant-los un 33,8%, i atenció, perquè en aquesta Sumar guanyaria a Vox per unes poques dècimes. En realitat la pugna entre aquests dos partits va tan frec a frec que el marge d’error de les enquestes impedeix determinar qui quedarà primer en la seva particular comtessa.
Altres indicadors tendeixen a assenyalar la victòria popular. Per exemple el seu grau de fidelització de vot és molt alt, del 86%. Seguit per Vox amb el 82. Mentre que el PSOE es queda en un 71%.
Una altra dada rellevant és que segons el tracking d’El País per primera vegada, el PP supera al PSOE en intenció directa de vot, és a dir, aquella en la que l’enquestat respon directament a quin partit votarà, i no requereix interpretació posterior per a l’empresa enquestadora.
També és àmpliament majoritària l’opinió dels ciutadans que les eleccions les guanyaran els populars i és notable en l’enquesta d’El País com, malgrat que Sánchez avantatja en preferències a Feijoo, les diferències s’han escurçat a uns nivells mínims. A menys de 2 punts i mig amb la data rellevant que la valoració de Feijoo va disparada cap amunt des del dia 12, mentre que la de Sánchez segueix la tendència absolutament contrària.
Amb totes aquestes referències i xifres en mà, sembla clara la victòria popular. La qüestió és el nombre d’escons. No sembla factible que arribi als 160 que li permetrien governar sols, però sí que és molt probable que hi hagi majoria absoluta amb els vots de Vox. També l’escenari ofereix el resultat que l’actual coalició de govern tregui menys escons que el PP sol. I queda el dubte de qui guanyarà la pugna entre Vox i Sumar que caldrà mesurar-la no tant en percentatge de vots com en escons, i aquí el que passi a algunes de les circumscripcions petites pot tenir importància.
Si es confirmen aquests resultats, els socialistes quedarien escombrats de la primera posició a la major part d’Espanya, i el seu reducte més important seria Catalunya i més concretament, les circumscripcions de Barcelona i Tarragona, junt amb Navarra i Àlaba com a primera posició, no com a pes referit al conjunt polític. Seria una transformació radical que culminaria la iniciada amb les eleccions autonòmiques.
Una vegada més agafaria a Catalunya a contrapeu de la dinàmica general espanyola i no sembla que aquest sigui un bon resultat per als interessos globals dels catalans.
En la seva caiguda, el PSOE arrossegaria ERC, que s’enduria una derrota que previsiblement hauria de causar convulsió en l’actual direcció del partit, sense que aquesta davallada afavorís un increment de JxCat que, això sí, conservaria els mobles.
Sobre les enquestes plana l’interrogant de l’última setmana, dels indecisos, que no són més que en altres ocasions, però que majoritàriament eviten l’esquerrera, i les conseqüències de la data escollida per anar a votar. Com afectaran les vacances, la calor i el vot per correu el que la demoscòpia ens indica.