La intel·ligència artificial ja està destruint llocs de treball qualificats

La bogeria dels mercats per les accions de les grans firmes tecnològiques prossegueix en aquest començament d’any.

Després d’haver impulsat la borsa nord-americana en el seu conjunt durant els 12 darrers mesos, ara el sector, capitanejat per les “7 magnífiques“, ha provocat que l’índex S&P 500 assoleixi un nou record històric absolut, depassant el pic previ de gener del 2022.

Segons els analistes del Financial Times, aquests bons resultats de principis d’any es deuen a una combinació de dos factors: primerament, l’expectativa que la Reserva Federal (el banc central dels Estats Units) estigui aconseguint reduir la inflació sense causar una recessió greu, i, en segon lloc, l’esperança que els beneficis empresarials retornin enguany amb força per la mateixa raó.

Tot plegat fa que en les estratègies d’inversió la renta variable (la borsa) esdevingui de nou atractiva davant la renda fixa (els préstecs), en un context en què s’espera que els tipus d’interès vagin minvant.

Tanmateix, aquesta bona notícia pels inversos no s’està traduint en una d’equivalent pel mercat de treball.

Efectivament, els indicis que l’auge de la intel·ligència artificial posarà per primer cop en la història en perill una multitud de llocs de treball qualificats es multipliquen.

En una enquesta publicada just abans de la inauguració del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, un quart dels executius empresarials enquestats respongueren que esperaven que ja el 2024 la intel·ligència artificial generativa (és a dir, capaç de produir textos, imatges, codi informàtic, etcètera a partir d’un model d’aprenentatge) condueixi a una reducció dels seus efectius humans de fins al 5%.

L’estudi, realitzat per la consultora i auditoria britànica PwC, estableix que els sectors en que el personal està més exposat seran els mitjans de comunicació i entreteniment, els bancs, les asseguradores i les plataformes logístiques. En canvi, les empreses d’enginyeria, construcció i tecnologia serien les menys susceptibles de reduir personal.

No obstant això, el mateix sector tecnològic es troba immers en un vast procés de retallades de personal que s’inicià l’any passat. La mateixa Alphabet, matriu de Google, ha anunciat recentment que haurà de prendre “decisions dures” i que acomiadarà més personal aquest 2024, després d’haver-se desvinculat ja de 12.000 treballadors el 2023.

Segons les dades disponibles del sector, l’any passat es destruïren més de 262.000 llocs de treball en el sector tecnològic. I atenció perquè les supressions no sols es produïren en empreses petites i start ups perjudicades pel context d’inflació, sinó de grans noms com Spotify, que se separà del 17% de la seva plantilla, o de la plataforma de streaming Twitch, que acomiadà el 37% dels seus empleats. Amazon també es desfeu de centenars de treballadors, particularment provinents dels seus departaments creatius com Prime Video.

Tot apunta que la destrucció de llocs de treball qualificats causada per la intel·ligència artificial no és un fenomen passatger. Ans al contrari, segons un informe recentment publicat pel Fons Monetari Internacional, entorn del 40% de les feines exercides per persones amb estudis superiors estan en risc de ser directament substituïdes per la intel·ligència artificial en països desenvolupats com el Regne Unit i els Estats Units.

En canvi, són les persones que disposen de nivells d’estudis més baixos les que es troben menys exposades a perdre la seva feina davant la intel·ligència artificial. Això s’explica perquè sovint fan tasques amb un alt component de treball físic o d’interacció amb altres persones: des de repartidors fins a cambrers.

Combinats aquests dos factors, es pot concloure que la intel·ligència artificial pot generar un moviment de decreixement general dels salaris, en particular als països desenvolupats: d’una banda, hi haurà un excés d’oferta laboral altament qualificada, i de l’altra, se seguirà necessitant personal per acomplir tasques poc remunerades.

Els indicis que l'auge de la intel·ligència artificial posarà per primer cop en la història en perill una multitud de llocs de treball qualificats es multipliquen Share on X

CREUS QUE CATALUNYA NECESSITA UNES ELECCIONS ANTICIPADES? DONA'NS LA TEVA RESPOSTA

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.