Les set magnífiques de la borsa

2023 havia de ser un any de dificultat pels mercats borsaris: s’esperava que la pujada dels tipus d’interès conduís a una menor atractivitat de les accions de les empreses com a font d’ingressos respecte a bons i préstecs.

Però després d’un inici d’any que generà alguns dubtes, la borsa visqué un autèntic enlairament liderat per un petit grup de pesos pesants. Tots ells nord-americans i estretament vinculats a la que s’espera que sigui la següent gran revolució tecnològica i de retruc, econòmica: la intel·ligència artificial.

Aquest reduït escamot de líders empresarials, tots ells empreses ben consolidades i internacionalitzades, està conformat per Apple, Microsoft, Alphabet (matriu de Google), Amazon, Tesla, Meta (ex-Facebook) i Nvidia.

No podent resistir a la temptació de la referència cinematogràfica, a algun analista se li ocorregué la idea de batejar-les com “les set magnífiques” (com en anglès no hi ha distinció de gènere en els substantius, la idea resulta encara més rodona).

El sobrenom no és abusiu. Sense les set magnífiques, l’índex de referència de Standard & Poor’s S&P 500 que aglutina el mig miler de principals empreses cotitzant a borsa dels Estats Units hauria enregistrat un creixement anual de l’entorn de l’11%. Gràcies a les set magnífiques, les dades de finals d’any són extremadament positives, amb un creixement de més del 20%, segons Katie Martin del Financial Times.

Cadascun d’aquests set grups empresarials veié la seva acció augmentar entre un 40 i 180% entre gener i juliol del 2023, generant un creixement que encengué la confiança dels inversos, amb la conseqüència d’estendre els números positius al S&P 500 en el seu conjunt en la segona meitat de l’any.

Sense les set magnífiques, el panorama de la borsa nord-americana hauria estat molt diferent.

Les grans empreses solen tenir un sobrepès en borsa, però el cas de les set magnífiques no sembla tenir punt comparatiu en la història recent dels mercats. Durant els darrers 12 mesos aquestes empreses han crescut tant que suposen ja el 30% del S&P 500 que, com el seu nom indica, agrupa a 500 corporacions.

El fenomen de concentració de la capitalització borsària nord-americana té també una conseqüència directa mundial: les empreses dels Estats Units pesen cada cop més a escala internacional. Enguany, les empreses nord-americanes concentren aproximadament el 60% de la capitalització mundial segons l’index MSCI All-Country World Index. És el vuitè any consecutiu que el pes de les empreses dels Estats Units creix en proporció amb l’economia del món, una tendència fortament portada per la tecnologia.

Què es pot concloure d’aquesta situació dels mercats?

Primer

Primerament, que s’està accelerant la concentració de la creació de riquesa en un grup cada cop més reduït en termes sectorials: les tecnològiques són imbatibles i marquen el camí a seguir.

Per “empreses tecnològiques” cal entendre aquelles basades en software i que dominen la informàtica des de fa dècades (Microsoft), les que se sumaren al moviment amb el boom dels serveis per internet la dècada passada (Meta, Alphabet, Amazon), però també els fabricants del hardware que l’han fet possible (Apple, Nvidia) i que cada cop treballen més estretament amb el món dels programaris (Tesla). Ara, totes elles inverteixen massivament en la intel·ligència artificial per esdevenir encara més eficients i proposar nous serveis als usuaris i clients.

Segon

En segon lloc, i seguint la mateixa lògica, els Estats Units concentren de forma creixent el futur econòmic del món, o almenys d’aquell que no caigui en l’òrbita de la Xina. Una situació paradoxal per a un país que en termes polítics, socials i culturals viu una de les pitjors crisis de la seva història. En qualsevol cas, l’auge del sector tecnològic no està per ara repercutint en un increment de la riquesa i benestar dels ciutadans nord-americans en el seu conjunt, fet que hauria de ser motiu de preocupació per a la classe política del país.

Tercer

I, en tercer lloc, i finalment, cal apuntar que nombrosos analistes neguen que l’actual fenomen de les set magnífiques sigui una bombolla financera més. Ans al contrari, afirmen que aquestes empreses reben en particular la confiança d’inversors conservadors i cautelosos que cerquen valors segurs, així com d’altres amb comportaments d’estrategs convençuts que la intel·ligència artificial jugarà un paper clau en l’economia del futur.

Aquest reduït escamot de líders empresarials, tots ells empreses ben consolidades i internacionalitzades, està conformat per Apple, Microsoft, Alphabet (matriu de Google), Amazon, Tesla, Meta (ex-Facebook) i Nvidia Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.