La pel·lícula Symphony premiada amb el prestigiós Thea Awards

La pel·lícula Symphony, impulsada per la Fundació ”la Caixa”, en col·laboració amb Gustavo Dudamel i direcció d’Igor Cortadellas, s’ha imposat com a guanyadora del Thea Award for
Outstanding Achievement – Immersive Experience, segons ha revelat la Themed Entertainment Association (TEA) en una roda de premsa celebrada a Orlando.

El guardó es lliurarà al Disneyland Park de Los Angeles durant la 28a gala d’aquests prestigiosos premis, que se celebrarà el 23 d’abril del 2022. Des del 1994, els Thea són premis d’excel·lència que s’atorguen cada any a creadors, parcs d’atraccions, exhibicions i experiències amb la finalitat de reconèixer els seus èxits i talents dins de la indústria de l’entreteniment temàtic.

A l’octubre, Symphony va ser guardonada al 40 Vancouver International Film Festival (VIFF Immersed 2021) amb el Best Cinematic Live Action Award. A més, a finals de setembre, va rebre una menció especial al Guanajuato International Film Festival, a Mèxic. Al juliol, el curtmetratge va quedar finalista al Festival Internacional de Cinema de Canes, en el circuit VeeR Future Award – Cannes XR – Marché du Film, on es presenten films de realitat virtual.

La pel·lícula immersiva ha estat també finalista al Melbourne International Film Festival; al ShorTS International Film Festival de Trieste – Maremetraggio; a l’AIXR International VR Award, i al Festival of International Virtual and Augmented Reality Stories (FIVARS), aquests dos últims estan encara pendents de celebració i del veredicte del jurat. Així mateix, la pel·lícula panoràmica ha estat finalista al Hawaii International Film Festival, on es projectarà els dies 20 i 21 de novembre; a l’International Short Film Festival of Cyprus, i a l’AMUA. Festival de Curtmetratge Musical d’Hondarribia, que tindrà lloc del 3 al 5 de desembre.

Actualment, l’experiència Symphony es pot veure en un espai permanent habilitat a CaixaForum Barcelona, amb reserva prèvia d’entrades, on l’experiència inclou una arquitectura específica per viure aquesta immersió amb una qualitat millorada. A més, s’està projectant a Amsterdam, a la Church of VR, on es mostren els continguts de realitat virtual en el marc dels VRDays Europe.

El projecte, estrenat el 15 de setembre de 2020 a CosmoCaixa Barcelona amb gran èxit de públic i crítica, proposa als espectadors una forma inèdita de viure i gaudir la música clàssica. Per primer cop, els espectadors es poden situar al bell mig d’una orquestra simfònica en una experiència immersiva puntera a partir de tecnologia de realitat virtual. Aquest projecte singular va iniciar el
setembre del 2020 una gira que recorrerà un centenar de ciutats d’Espanya i Portugal durant deu anys. De moment ja ha visitat Madrid, Màlaga, Valladolid, Toledo, Santander, Castelló, Alacant, Granada, Múrcia i Pamplona.

El punt de partida del projecte, en el qual s’ha estat treballant durant més de quatre anys, era parlar del poder emocional de la música des d’una vessant divulgativa. La Fundació ”la Caixa” va apostar des del primer moment per la realitat virtual com la millor forma d’explicar aquesta història. La tecnologia més puntera ha facilitat allò que d’una altra manera no hauria estat possible: seure al costat dels violins en una gran orquestra simfònica mentre interpreten Beethoven. La voluntat és poder seduir tot tipus de públic, també els que ja són coneixedors de la música clàssica.

Symphony és una experiència en dos temps i dos films, de 12 minuts cadascun. A la primera part, els espectadors poden veure una pel·lícula panoràmica que els introdueix en aquest viatge guiant-los només a partir de sons. La segona unitat està dedicada a viure l’experiència de realitat virtual.

Quan els espectadors es col·loquen les ulleres descobreixen que, de sobte, el seu entorn ha canviat. Ara són al Gran Teatre del Liceu, asseguts en una cadira i el mestre Gustavo Dudamel els dóna la benvinguda. A continuació, es veuen envoltats dels músics d’una orquestra simfònica, tots en silenci, esperant la indicació del director, que dona enèrgicament l’entrada de la Cinquena simfonia de Ludwig van Beethoven. Les famosíssimes quatre notes amb què comença aquesta simfonia marquen l’inici de l’experiència.

Els espectadors veuran els músics situats a l’escenari seguint la distribució habitual, per famílies de cordes, vent, metall, percussió. Els sentiran a la vora d’una manera real i viuran també de ple l’energia i la mirada del director, situat just davant seu. Aquest experiment musical els permetrà girar el cap de banda a banda i amunt i avall per adquirir noves vistes i perspectives d’una orquestra simfònica i els seus instrumentistes.

Quan els espectadors es col·loquen les ulleres descobreixen que, de sobte, el seu entorn ha canviat. Ara són al Gran Teatre del Liceu Click To Tweet

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.