elecciones

Sense Catalunya el PP difícilment governarà Espanya

L’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, sobre intenció de vot en unes eleccions catalanes i espanyoles, s’ha dut a terme mitjançant un treball de camp que es va realitzar, en part, quan la negociació per formar el govern de la Generalitat no estava tancada i persistia un estat de frustració .

Tot i això, el bloc de la independència millora els seus resultats, ampliant la majoria absoluta a 75-78 (ara 74), augmentant els d’ERC i la CUP, i disminuint una mica, 3 o 4, els escons de JxCat. ERC superaria ara en escons, entre 1 i 3, al PSC.

El vot del bloc representaria el 50,3% amb una participació estimada superior al 60%, superior en gairebé 10 punts a l’última convocatòria electoral. Tot i això, els partidaris de la independència només serien el 44,9%, gairebé 6 punts menys que els votants als partits independentistes.

El PP milloraria els seus resultats, passant de 3 a 6-7 escons. Continuarà sent marginal, per sota de la CUP (10-12) i En Comú Podem (8-9), dues formacions molt a l’esquerra.

Aquest resultat té, segons la mateixa font, un correlat en les eleccions generalsL’independentisme, amb ERC al capdavant, obtindria entre 22 i 24 escons (13-14 d’ERC), el PSC 11-13 (ara 12) i el PP 3-4 tot i la desaparició de Ciutadans.

L’anàlisi que va oferir Kiko Llanera a El País (30/05), a partir de la sèrie d’enquestes realitzades des de les últimes eleccions generals, mostra clarament el sorpasso del PP (28,1%) al ‘PSOE (25,8%), aconseguint 123 diputats per 103 dels socialistes, i assolint la majoria absoluta amb VOX, si bé lleugeres modificacions de vot poden alterar aquest resultat.

Les conclusions són evidents:

1) L’independentisme seguiria governant Catalunya .

2) El PP català queda a gran distància dels socialistes (entre 8 o 9 escons menys) i aporta molt pocs diputats al conjunt espanyol.

3) El PP a Espanya, sense millorar la situació a Catalunya, queda molt lluny de la majoria absoluta i depèn en tot de VOX.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Dos fets, si es mantenen, defineixen el futur: la força independentista a Catalunya i al Congrés, i l’extrema debilitat del PP català.

Einstein va formular una evidència: “Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix.” I aquest és el criteri que cal aplicar a Catalunya. Si el PP vol obtenir resultats diferents ha de modificar substancialment el seu plantejament a Catalunya. I ho ha de fer en dos plans diferents.

Un el de la construcció d’un relat cultural que doti de centralitat la dreta a Catalunya i normalitzi la seva situació entre els grups majoritaris de població. Però aquest relat no pot néixer d’uns laboratoris de Madrid i no pot sorgir del propi entramat social de Catalunya.

Dos, la construcció d’una alternativa per capturar el vot desmobilitzat, i oferir opció creïble d’èxit a mig termini, aglutinant el vot de centre dreta procedent del catalanisme i del PP, en una única formació que no sigui una sopa de sigles. Això només s’aconsegueix si hi ha el relat i s’aprofita el rebuig cap a la política i els partits per presentar una obra nova vinculada al PP al Congrés.

Estàs d'acord que s'atorguin els indults als condemnats pel procés?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú