A pocs dies del primer dimarts de novembre, dia 5, quan se celebren les eleccions presidencials als EUA, sembla que la balança ha tornat a canviar de signe i atorga un avantatge a Trump. Això, almenys, és el que diu l’enquesta de 338 Canadà, una de les empreses demoscòpiques habituals en el seguiment de la campanya electoral, que atorga el 51% dels vots a Trump i el 49% a Harris.
La gràfica de l’evolució dels resultats assenyala clarament la fluctuació. En una primera fase, Trump-Biden, l’avantatge del republicà sobre el demòcrata era evident i accentuada. El recanvi per Harris va provocar un frec a frec favorable a la primera fins que aquesta va semblar, a principis d’octubre, enlairar-se mentre Trump retrocedia. Tot això amb marges petits de 2, 3 o 4 punts de distància, i, per tant, la majoria dins el marge d’error de les enquestes. Ara, segons l’última enquesta, que s’ha fet pública el 15 d’octubre, Trump ha tornat a recuperar el primer lloc sobrepassant la candidata demòcrata.
D’acord amb aquests resultats, a hores d’ara Trump guanyaria 312 vots electorals dels 270 que necessita per ser proclamat president, mentre que Harris es quedaria amb 226. De fet, la victòria demòcrata sembla concentrar-se als estats costaners del Pacífic i de l’Atlàntic Nord, ja que a partir de Carolina del Nord cap avall les victòries són per als republicans o semblen més clares per a ells. A partir d’aquestes dues franges costaneres, tot el conjunt dels EUA, amb escasses excepcions, es tenyeix de vermell, el color dels republicans. Les excepcions serien Illinois, Colorado, Nou Mèxic i, potser, Minnesota.
De totes maneres, com es reitera en tots els comentaris, la qüestió es decideix en els set estats clau: Pennsilvània, Geòrgia, Carolina del Nord, Michigan, Arizona, Wisconsin i Nevada. Aquests són els estats pènduls i cap allà on s’inclinin marcaran la victòria. De tots ells, el més decisiu és Pennsilvània, ja que, pel nombre de vots electorals que aporta, és la via més ràpida a la victòria. I, precisament, en aquest estat és on hi ha un frec a frec rigorós. A Michigan és més probable la victòria de Harris, però en tots els altres, amb avantatges diferents, s’imposa el candidat republicà i de manera clara a Arizona, Nevada i Geòrgia.
Pennsilvània per si sola aporta 19 vots electorals, que són molts; Carolina del Nord 16, els mateixos que aporta Geòrgia; Michigan 15, Wisconsin 10, Arizona 11 i Nevada 6. Segons com es combinin les victòries i qui tregui el nombre més gran de vots electorals d’aquest conjunt, s’endurà la presidència dels EUA.
De moment, els demòcrates només tenen victòries clares a 17 o 18 estats, que podrien créixer fins als 21, potser algun més. La projecció d’aquests resultats sobre les eleccions al Senat, allà on es renova, indicaria que a la cambra alta dels EUA hi hauria majoria republicana.