Sánchez

Sánchez té un as amagat a la màniga

Segurament en els anals dels parlamentarisme occidental,  passarà a la història el debat d’investidura que es va produir ahir al Congrés dels diputats. Mai dos presumptes aliats s’haurien estripat tant, ni haurien mostrat els “secrets” de la infausta negociació.

La posició de Sánchez seria sorprenent si no fos que té un as relativament amagat a la màniga. La seva manca d’empatia vers Iglesias va ser notòria, la desgana amb atreure’l evident, i les ganes de formar un govern de coalició perfectament descriptible, tant que no va poder-se estar de rematar la seva intervenció proposant un nou acord. I seria el sisè o setè basat en un pacte per a la investidura o de legislatura. També va continuar pressionant al Partit Popular i a Ciutadans reclamant-los-hi una actitud tan inviable per a l’oposició com la que s’abstinguessin per així ser president de Govern, sense parar esment en que aconseguir aquesta fita exigia contrapartides prèvies per part seva que en cap moment va donar.

Iglesias li va retreure al president en funcions que parlés com si fos dipositari de la majoria absoluta. No la té, però té una arma de dissuasió massiva que explica el seu comportament en el debat. Es tracta de les enquestes de les que disposa la Moncloa en temps pràcticament real i que indiquen tres fets clars si s’anés a unes noves eleccions:

Un seria la clara millora del nombre d’escons del PSOE, la qual cosa li conferiria una més gran força per governar. No tindria ni de lluny majoria absoluta, però sí tanmateix aconseguiria un fort correctiu per a dos dels seus “adversaris-aliats”. Perquè Podemos experimentaria una gran davallada. Perdria vots en benefici de Sánchez i de la nova força emergent, la plataforma d’Íñigo Errejón, que és el Cavall de Troia que té preparat la Moncloa. També Ciutadans experimentaria un fort correctiu que aprofundiria la crisi de Rivera i l’empenyeria a retornar a la posició de partit clivella, oblidant la pretensió de liderar la dreta. En aquest escenari Sánchez podria pactar i governar amb major folgança que en l’actual situació.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú