L’OCDE, en l’últim informe publicat per l’organització, adverteix que els ciutadans han d’estar preparats pels canvis en el mercat laboral que produirà la robotització. Tot i que la publicació afirmi que molts dels llocs de treball actuals siguin finalment reemplaçats per màquines, espera que la tecnologia pugui fomentar la creació d’altres llocs de treball.
Segons la institució Espanya és un dels països amb més ocupació en risc de ser automatitzat (un de cada cinc llocs de treball) i presenta força mancances per fer front a aquest repte. “Tot i l’ansietat per la destrucció de llocs de treball provocada per la globalització del canvi tecnològic, és improbable que es produeixi una forta disminució de l’ocupació”, assenyala l’organisme en un informe i presentat a Alemanya. “En general, la quantitat de llocs de treball va en alça i si bé alguns poden desaparèixer (el 14% té un alt risc d’automatització), altres sorgiran”, explica. Malgrat mostrar-se en línies generals moderadament optimistes, l’OCDE admet que la transició no serà fàcil i que “sense una acció immediata”, la bretxa entre la població que pot trobar feina i la que no, creixerà.
L’educació i l’aprenentatge d’adults constitueixen la clau per garantir aquesta transició entre els treballs que desapareixen i els que es creen. Però també aquí Espanya està a la cua de l’OCDE en formació dels treballadors poc qualificats, especialment d’autònoms i temporals: només el 45% dels empleats amb contracte temporal i el 32% dels autònoms participen en algun tipus de formació, davant al 56% en el cas dels treballadors amb contracte indefinit a temps complet.
Aquesta bretxa en l’accés a l’aprenentatge per a adults és especialment preocupant si es té en compte que Espanya té una de les taxes de temporalitat més altes de l’OCDE (el 26,7%). A més, el percentatge de treballadors autònoms que depenen d’un sol client -un grup particularment vulnerable- ha augmentat en un 40% des de 2010.
L’OCDE fa un diagnòstic bastant dur de la qualitat de part de l’ocupació a Espanya. Alerta de l’elevada presència d’infraocupació o l’ocupació precària: té una de les taxes d’ocupació temporal més altes (26,7%, davant d’11,2% de mitjana a l’OCDE); i també abunden els autònoms que depenen d’un sol client, un grup que es considera molt vulnerable i que s’han disparat un 40% des del 2010, fins a suposar el 10,1%.
Recorda que les dones segueixen sent el grup amb major risc d’ocupació precària, de baixos salaris i de desocupació; però cada vegada més joves sense estudis superiors, i cada vegada més homes, també s’estan sumant al grup de risc. L’organisme estima que la taxa de joves que no estudien ni treballen (Nini) a Espanya és del 19,9%, “la tercera més alta de l’OCDE i 4 punts percentuals més alta que el 2007”. I la formació no garanteix a Espanya un salari alt: “Fins i tot els treballadors joves altament qualificats s’enfronten serioses dificultats: el 2016 el risc de rebre un salari baix va ser del 44%, 20 punts percentuals més alta que el 2006”.
“Les ocupacions de nova creació requeriran habilitats molt diferents dels que estan sent destruïts i poden estar localitzats en altres regions. Aquests treballadors desplaçats necessitaran una protecció social adequada, incloent-hi prestacions econòmiques i assistència a mida per trobar feina. Finalment, es necessiten canvis en l’organització del treball dins de les empreses i en les diferents indústries”, afegeix l’economista de l’OCDE.
L’OCDE espera que els canvis legislatius aprovats a finals de 2018 per a disminuir la bretxa contributiva entre empleats i treballadors per compte propi serveixin per millorar l’accés a les prestacions per desocupació i l’assegurança contra riscos laborals i incapacitat temporal per malaltia.