OCDE: un rebrot de Coronavirus enfonsaria encara més el mercat laboral

Segons l’últim estudi de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), en el seu informe “Perspectives d’ocupació 2020” detalla que, en cas de rebrot de Coronavirus, algunes regions espanyoles l’atur superaria el 40%. Espanya es convertirà en el segon país de l’OCDE amb una major taxa d’atur, només superada pel 35% que marcarà Sud-àfrica. La desocupació mitjana projectada per a l’any 2020 seria del 19,2% en l’escenari

Ara com ara, els programes de treball a curt termini, com els ERTO en el cas d’Espanya, han evitat que centenars de milers d’ocupats perdin la seva ocupació. No obstant això, encara que molts d’aquests treballadors tornin als seus llocs, l’OCDE veu inevitable que la taxa d’atur superi el 20% durant 2020, encara que no es produeixi un rebrot important del coronavirus. En un escenari més pessimista (o realista) amb una recaiguda en el covid-19 després de l’estiu, la taxa d’atur s’acostaria al 27% entre 2020 i 2021, mentre que algunes regions podrien perdre fins al 40% o més de tota l’ocupació, generant al seu torn una recuperació de l’economia més lenta i desigual.

Ángel Gurría, secretari general de l’OCDE, va admetre que la recuperació té més forma de “U” que de “V” i que estem en una situació semblant a la de la Gran Depressió. “Necessitem un tractament o una vacuna”, va concloure. Els països, adverteix el secretari general de l’organització, Ángel Gurría, deuen ara “fer tot el possible perquè aquesta crisi d’ocupació es converteixi en una crisi social en tota regla”. La institució aconsella mantenir les mesures macroeconòmiques de suport a l’ocupació per a minimitzar els riscos d’un enfonsament prolongat i que es creï “una generació perduda de joves” amb negres perspectives d’ocupació durant llarg temps.

L’organització destaca que a Espanya les autoritats van promoure un ràpid pas al teletreball per a protegir als empleats del Covid-19, accelerant els programes de suport a la digitalització de les petites i mitjanes empreses. Espanya és, a més, l’únic país de l’OCDE que reconeix la Covid-19 com a malaltia professional per a tots els treballadors, per la qual cosa una major part dels salaris dels empleats elegibles va ser compensada amb el pagament d’una baixa per malaltia.

Respecte als ERTO, la institució destaca que la seva simplificació va servir de suport financer a moltes empreses, i que, a mesura que l’economia reobre, “hauria de considerar-se la introducció d’una condicionalitat més estricta per a les empreses”. L’OCDE destaca també que les autoritats reduïssin els requisits de cotització mínima per a poder accedir a la prestació per desocupació durant la crisi, i que s’obrís a grups que anteriorment no tenien dret a ella.

L’estiu sol ser un mes de molta creació d’ocupació a Espanya, però la menor afluència de turisme serà un gran problema per aquesta temporada, sobretot a les regions que presenten una major exposició relativa a aquest sector, especialment en la costa. “Les diferències regionals en el nombre d’ocupacions en risc varien molt a Espanya, entre altres coses a causa de la forta concentració de les pèrdues d’ocupació en alguns sectors molt afectats per la crisi. En particular, diversos de les principals destinacions turístiques (com les Illes Balears i les Illes Canàries) poden enfrontar-se a una gran caiguda de l’ocupació”, conclou el document.

Aquesta elevada exposició al turisme, l’hostaleria i altres serveis que requereixen del contacte humà o almenys d’una certa proximitat, és la gran vulnerabilitat del mercat laboral espanyol davant un rebrot del covid-19, ja que obligaria a prendre mesures de contenció importants a una gran part del teixit productiu. Espanya té la major proporció de treballadors ‘en sectors de risc’ de l’OCDE. Això vol dir que són ocupacions que no es poden fer per remot (des de casa) i que necessiten un contacte elevat amb altres persones.

Si hi ha un rebrot del coronavirus a la tardor “els treballadors que no necessiten estar físicament presents en el seu lloc i poden treballar des de casa tenen així la forma més senzilla de garantir la continuació del treball sense incórrer en el risc de contreure una infecció mentre es desplacen i treballen”. Més enllà del que es pot fer des de casa, altres treballs tenen un risc limitat d’infecció. Això pot haver-se del fet que impliquen poc contacte físic amb clients o companys (per exemple, els mecànics, lampistes, alguns treballs en la indústria o conductors de camions).

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Ara com ara, els programes de treball a curt termini, com els ERTO en el cas d'Espanya, han evitat que centenars de milers d'ocupats perdin la seva ocupació. No obstant això, encara que molts d'aquests treballadors tornin als seus… Click To Tweet

Es posaran d'acord els partits catalanistes per anar a les pròximes eleccions catalanes com a única opció electoral?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.