Qui es recorda de Kamala Harris?

Quatre mesos després de la seva nominació oficial com a vicepresidenta dels Estats Units i mà dreta de Joe Biden, Kamala Harris continua buscant el seu lloc a la Casa Blanca.

El lloc de vicepresident és una invenció de la Constitució nord-americana que té com a missió principal substituir el president en cas de mort o d’incapacitat. No obstant això, més enllà d’aquesta funció de “reserva”, no disposa de cap poder en concret. Cada vicepresident ha de llaurar el seu lloc al costat del comandant suprem.

Kamala Harris s’enfronta doncs al repte de trobar el seu propi equilibri amb Biden i guanyar-se així un lloc de certa influència. Una cosa que el seu predecessor, el republicà Mike Pence, va fer admirablement bé en convertir-se en l’alter ego moderat de Trump.

En aparença, Harris sempre està al costat de Biden en cadascuna de les seves aparicions oficials, on sempre va amb el seu conegut riure particularment sonor. No obstant això, en termes polítics, no hi ha constància que hagi jugat un paper destacat en cap de les grans decisions que el president ha pres fins ara.

La realitat és que Kamala Harris pateix de diversos problemes.

El primer i més destacat és que s’ha convertit en la víctima de la imatge que ella mateixa ha treballat i que els mitjans de comunicació com el New York Times han difós a so de bombo i platerets.

Kamala Harris s’ha convertit en la víctima de la imatge que ella mateixa ha treballat i que els mitjans de comunicació com el New York Times han difós a bombo i platerets

Primera dona vicepresidenta i primera també d’orígens afroamericans i asiàtics a aconseguir aquesta posició, el seu paper no va més enllà, de moment, d’icona de les minories racials dels Estats Units.

Al mateix temps, la contra-campanya que els republicans van fer d’Harris, presentada com un perillós poder a l’ombra exercint una influència d’extrema esquerra sobre un president vell i cansat, tampoc s’ha materialitzat.

La veritat és que Biden pren ell sol totes les decisions. No és d’estranyar tenint en compte que ell mateix va ser el vicepresident d’Obama durant vuit anys, i coneix com ningú què és estar tan a prop del poder i no poder exercir-lo.

Un article publicat per la prestigiosa revista The Atlantic descriu Harris com una persona secreta i tancadaSembla que manté una llista de periodistes que, al seu parer, l’han descrit de forma no grata.

Durant les seves intervencions, Harris entra poques vegades en detalls, acontentant-se amb declaracions plenes de tòpics. Amb aquesta actitud, pocs saben què és el que realment pensa més enllà d’un reguitzell de clixés progressistes que poden arribar a ser extremistes, com la polèmica que va causar al voltant de la llibertat de religió.

El segon problema és que la relació personal entre Biden i Harris és particularment complicada.

Durant les primàries demòcrates en què tots dos es disputaven la nominació del seu partit, Harris va atacar amb particular violència Biden. Va arribar a l’extrem de furgar en les amistats que Biden mantenia el 1970, entre les quals hi hauria senadors partidaris de la segregació racial.

Durant les primàries demòcrates en què tots dos es disputaven la nominació del seu partit, Harris va atacar amb particular violència Biden

No obstant això, un any més tard i després de guanyar en les primàries, Biden va escollir a Harris com el seu tàndem presidencial. Es diu que malgrat els receles personals que Biden sentia cap a Harris, va comprendre l’interès polític d’embarcar en la seva campanya a una dona relativament jove i provinent de les minories ètniques.

El temps ha demostrat que la seva elecció va ser correcta: Biden va encarnar la moderació i la tradició nord-americanes mentre que Harris collia el favor de la intelligentsia progressista i de bona part de les minories .

Ara bé, arribats a la Casa Blanca, els dos semblen distanciar-se de nou.

Si Harris vol optar a una plaça en la campanya presidencial del 2024, haurà de posar-se les piles i demostrar que, més enllà de la seva imatge, disposa d’un veritable tarannà per al govern.

Vist el vist, no sembla que hagi començat amb bon peu: qui es recorda de Kamala Harris?

Com valores el nou Govern de la Generalitat?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.