Quanta gent ha mort realment a Catalunya?

S’està estenent el convenciment generalitzat que la mortalitat és molt més elevada del que indiquen les xifres, a causa del sistema de recompte. Un informe de l’Instituto de Salud Carlos III ho mostrava mitjançant l’anàlisi de la taxa de mortalitat total d’aquest període comparat amb l’equivalent de l’any anterior.

Aquest enfocament introdueix no només tots els morts per coronavirus, sinó també una cosa molt important que està quedant relegada a un segon pla: la concentració de recursos en els malalts de la pandèmia es tradueix en un augment de la mortalitat d’altres malalts, que ara es troben desatesos.

Però aquesta situació, que pot ser bastant generalitzada a tot Espanya, tindria en el cas de Catalunya una desviació màxima, de tal manera que es podria parlar amb propietat d’un maquillatge deliberat de les xifres per presentar uns resultats millors dels que s’esdevenen. Les mesures dirigides a no acceptar a l’UCI als majors de 80 anys i en molts casos ni tan sols donar-los accés a l’hospital, de manera que morissin en el seu domicili, estarien en aquesta línia. Naturalment aquest és un engany amb data de caducitat, perquè quan es facin públiques les dades de mortalitat del període, podrem observar la mesura de l’encobriment. Però hi ha una forma d’observar-lo ja ara.

Es tracta del cas d’Igualada. Aquesta ciutat i el seu territori adjacent, la Conca d’Òdena, va ser tancat per la Generalitat dos dies abans de la implantació del confinament a tot Espanya. Doncs bé, en aquesta capital la Generalitat va declarar oficialment 67 morts per coronavirus, però l’Ajuntament, que disposa de les dades immediates, en declara 140, una desviació de més del 100%. Això no vol dir que les dades catalanes estiguin infravalorades en aquesta mateixa magnitud, però sí que s’han de moure entre ella i el 70%, que és el nivell màxim detectat en l’informe de l’Instituto de Salud Carlos III, per l’autonomia on existia una major diferència entre morts per coronavirus i mortalitat total.

En realitat, per saber on ens trobem, la Generalitat i el govern d’Espanya haurien de proporcionar periòdicament dos tipus de xifres: els morts per la pandèmia amb un sistema estadístic homogeni, que registrés també els que moren fora de l’hospital, i la mortalitat total, que vindria a reflectir el dany provocat per la pandèmia de manera indirecta en reduir l’assistència sanitària per a la resta de malalties.

Es podria parlar amb propietat d'un maquillatge deliberat de les xifres per presentar uns resultats millors dels que s'esdevenen Click To Tweet

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.