Quan l’hivern és primavera

Em sembla convenient que els ciutadans, habitants de les ciutats, coneguin les preocupacions que tenen els nostres productors d’aliments motivat per les desfavorables condicions meteorològiques.

L’absència total de pluges unit a unes temperatures anormalment altes durant bona part del mes de febrer estan condicionant seriosament el desenvolupament dels cultius d’hivern que, en aquesta campanya, arrosseguen a més una naixença tardana, ja que les pluges de finals de la tardor van impedir la realització de les tasques de preparació i sembra a temps. Les pastures també acusen la falta d’aigua i els arbres fruiters han avançat setmanes la floració, amb el consegüent perill de cara al quallat del fruit.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), les precipitacions es troben per sota dels seus valors normals en gairebé tota la península i des del 20 de febrer fins ahir no ha caigut una sola gota d’aigua en cap punt d’Espanya, en algunes no ha caigut res en tot el mes. Les temperatures estan resultat inusualment altes per al mes de febrer. Aquesta situació de combinació de tots dos factors està provocant, d’una banda, la degradació dels cultius sembrats, especialment els cereals i lleguminoses, i d’altra l’avançament dels cicles vegetatius dels arbres fruiters i de fruits secs, especialment ametllers.

Els cultius herbacis de secà, que ja pateixen d’unes sembres que es van realitzar fora de data òptima pel fet que les pluges de tardor van retardar les labors, són els que més estan patint l’absència de precipitacions amb situacions límit en àmplies zones d’Aragó, Castella i Lleó i Castella-la Manxa que s’estendran a la resta de zones productores si en el termini de 15 dies no arriben les pluges.

Els cultius de gira-sol que ja haurien d’estar sembrant a la zona Sud d’Espanya estan acusant un retard de les tasques davant la falta d’humitat a les parcel·les. Aquesta situació es pot repetir a Castella i Lleó i Aragó de no ploure en els pròxims dies. Les lleguminoses per a consum humà, llenties i cigrons, que habitualment es sembren al febrer-març estan tenint una naixença molt irregular i en alguns casos no han nascut.

Pel que fa a les pastures, es constata que la situació és alarmant, ja que la manca de reserves hídriques provoca el debilitament de la planta en un moment que hauria de ser de ple desenvolupament de la pastura de cara a la primavera. Aquesta situació causa greu preocupació entre els ramaders d’extensiu que veuran incrementats els costos d’alimentació del bestiar si definitivament no hi ha un desenvolupament adequat de l’aliment natural.

Els arbres fruiters i fruita seca s’han vist afectats, no tant per la manca d’aigua, sinó per les altes temperatures que estan provocant l’avançament de la floració, especialment en ametller. Tenint en compte que aquests arbres són molt sensibles a les temperatures baixes en plena floració, el problema pot arribar si en setmanes vinents hi ha una significativa baixada de temperatures, si es produeixen ‘gelades’.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.