Perspectives andaluses: enquestes i interpretacions

És vident que el pes polític d’Andalusia ha estat sempre gran. La seva dimensió demogràfica fa que aporti el nombre més gran d’escons de diputats al Congrés, però també el seu pes polític. Recordem que va ser el que podríem qualificar d’insubordinació andalusa la que està en l’origen del “cafè para todos”. Sempre ha estat un feu del PSOE i la base del seu poder a Espanya, fins que l’aliança del PP i Cs, amb el suport extern de Vox, li va atorgar a les passades eleccions la preeminència pel candidat popular Juanma Moreno. Ara tot sembla indicar que aquest avantatge es mantindrà. Les impressions, després veurem les enquestes, poden resumir-se en aquests perfils estilitzats:

  • PP: optimisme generalitzat, confiança no ja en la victòria sinó en que els seus escons superaran tots els de l’esquerra i ambició de governar en solitari.
  • Socialistes: un clima més aviat esvaït, que anticipa la derrota i que porta a Sánchez a abocar-se a l’inici de campanya amb la confiança de remuntar. A hores d’ara fins i tot el feu imbatible de Sevilla sembla que pot caure en mans del PP… sembla.
  • Vox: més que optimisme el que impera és entusiasme. La convicció que poden doblar o més els actuals 11 diputats. A més del corrent de fons que l’impulsa endavant, es valora l’efecte de Macarena Olona, que a l’intent d’impedir que es presentés en ser expulsada del padró de Salobreña, amb un alcalde socialista, li ha donat encara més notorietat. De fet, no s’estan de dir que la diferència entre els tres primers; això és PP, PSOE i ells mateixos, serà mínima. Però a hores d’ara això són presumpcions.
  • UP i les esquerres: es presenten en dues llistes separades. Por Andalucía, on la peça teòricament forta és UP, i Adelante Andalucía, la formació que encapçala Teresa Rodríguez. A hores d’ara les seves possibilitats són molt baixes. De fet, han recuperat la vella imatge de l’esquerra de ser l’espai polític on tots es barallen contra tots.

Les enquestes fins al dia 29 ens donen uns resultats que es mouen en la forquilla següent:

  • PP, entre 45 i 48 escons.
  • PSOE, entre 30 i 33 escons. Cal recordar que Susana Díez va obtenir aquesta última xifra en les anteriors eleccions, el pitjor resultat per al PSOE en tota la seva història. El candidat d’aquest partit, elegit directament per Sánchez, Juan Espadas, no sembla de moment amb capacitat de remuntar, però la campanya tot just ha començat.
  • Vox. Entre 16 i 22 escons. És notori que les enquestes donen el ventall més ampli d’entre tots els partits i això ja diu molt de la inseguretat de la previsió. 16 escons significaria una millora, però modesta per les expectatives creades, malgrat que serien 4 més que els actuals. Els 22 sí que representarien gairebé doblar-los.
  • Por Andalucía queda bastant mal parat perquè es mou entre els 9 i els 10 i Adelante Andalucía entre 1 i 2, si bé no sembla que hi hagi risc de quedar-se fora del parlament, però en tot cas va refregant aquesta situació.
  • Finalment, la davallada de Cs es confirma perquè oscil•la entre 0 i 3 escons. La probabilitat més gran és que es quedi fora.

Com es pot constatar la suma de màxims de tota l’esquerra empataria amb l’estimació mínima d’escons del PP, i això fa pensar que a l’hora de la veritat es complirà el primer objectiu dels populars que és superar ells sols tot el bloc d’esquerres.

Creus que Ada Colau pot guanyar les pròximes eleccions municipals a Barcelona?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.