Pensions: la vinculació amb l’IPC dispararia el deute públic

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) adverteix el perill de vincular les pensions amb l’IPC sense que vagi acompanyat d’altres mesures. Si es vincula la revaloració de les pensions a l’IPC i no s’apliquen més mesures ni es redueix el dèficit, el deute públic escalarà cinquanta punts en 2048 fins arribar al 132,2% del PIB, és a dir, més de 60.000 milions que el 97 % actual.

En la seva opinió, el sistema podria assumir l’ingent despesa addicional que suposaria assegurar el poder adquisitiu de les pensions, però per a això és indispensable, entre altres coses, endurir la jubilació i reformar en profunditat el sistema de la Seguretat Social.

L’informe, en aquesta línia, avisa que “la vinculació de les pensions a la inflació suposa una pressió sobre la despesa, especialment a partir dels anys 2030, com a conseqüència de la jubilació de les cohorts del baby boom”. “A falta de mesures que la compensin, aquesta deriva implicaria un augment en el deute públic d’uns 50 punts de PIB en 2048”.

Tal com recull el document, s’estima que és indispensable «modificar els requisits d’accés a la pensió per fomentar l’augment de l’edat efectiva de jubilació», així com «l’augment de la cursa de còmput de la pensió més enllà dels 25 anys ». Però a més, la AIReF proposa un «traspàs de responsabilitats de despesa des del sistema de la Seguretat Social a l’Estat», això és, que el dèficit del sistema es traspassés a l’Estat ja que en aquest nivell de l’Administració sí que hi ha «les palanques» per aturar el dèficit. El traspàs es duria a terme elevant les cotitzacions destinades a les pensions a costa de les assignades per al pagament per desocupació, fent que l’Estat assumeixi les despeses de funcionament de la Seguretat Social que ara van a càrrec de les cotitzacions; i traspassant les mesures de foment d’ocupació consistents en la reducció de cotitzacions.

Mitjançant aquesta bateria de mesures, i mantenint sempre el factor de sostenibilitat, que en principi havia d’haver entrat en vigor aquest any però que s’ha posposat fins a, almenys, 2023, la AIReF conclou que seria possible aturar la forat de la Seguretat Social.

En un anterior informe que l’Autoritat Fiscal va preparar sobre les pensions, l’organisme ja va alertar que amb el manteniment del poder adquisitiu la despesa en pensions anual augmentarà des del 10,6% del PIB actual fins al 13,4%. Uns 30.000 milions d’euros més amb el PIB d’avui. D’haver-se mantingut el 0,25% de revaloració, la despesa s’hagués quedat en el 11,3% del PIB, explicava l’informe que la Airef va remetre al Pacte de Toledo.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.