Panel d’enquestes de CONVERSES a CATALUNYA: Projecció dels resultats electorals a 13 de Març

Actualització de dades afegint l’última enquesta del 13 de març de Celeste-Tel

La previsió dels resultats d’acord amb les quatre últimes enquestes donen un clar avantatge al PSOE que trauria entre 117 i 118 diputats. UP, per la seva banda, se situa en 35-36. L’aliança d’ambdós, amb 153 diputats, quedaria lluny de la majoria absoluta.  Cal considerar que la seva suma en l’actual Congrés significa 156 escons, i per tant, el guany socialista no compensaria la pèrdua d’Units Podem i les seves confluències El probable suport del PNB faria arribar la xifra fins els 158, i en el supòsit d’un pacte amb ERC, aconseguiria els 169-170, lluny encara de la majoria absoluta de 176 diputats.

La possible coalició que avui governa a Andalusia mantindria el lideratge destacat del PP sense que Ciutadans arribés a inquietar la seva preeminència. Tant aquest partit com VOX ofereixen el ventall més ampli d’escons i, en realitat, sobretot en el cas de Vox, encara deu ser superior, atesa la nul.la proporcionalitat de les circumscripcions que els elegirien, entre 3 (Sòria) i 5 diputats. En tot cas, i sota els supòsits que ens ofereixen les enquestes, aquest conjunt podria obtenir 178 escons en la hipòtesi màxima i, per tant, la majoria absoluta. En la forquilla de mínims serien 170 diputats els assolibles.

Un panorama renyit que té dos factors claus: el comportament a les circumscripcions petites, que pot afavorir el PSOE si VOX i Ciutadans detreuen vot al PP sense arribar a assolir escons, i els pactes posteriors amb els grups molt minoritaris de la cambra. En aquest context el vot rupturista de PDCAT dirigit per Puigdemont pot ser decisiu, o quedar en no res si intenta lligar-lo a l’autodeterminació de Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.