L’ou de gallina forma part de la nostra alimentació des de l’època més primitiva. Els ous contenen greixos de qualitat i les proteïnes essencials, a més d’aportar a l’organisme nombrosos minerals i vitamines.
En aquests darrers anys s’havia aconsellat de restringir el consum d’ous, puix s’afirmava que contribuïa a fer pujar els nivells de colesterol, però recentment alguns científics ho han desmentit i han assenyalat que, en una dieta sana i equilibrada no hi poden pas faltar els ous, essent el complement ideal en els nostres àpats.
Tanmateix, si mengem ous de manera excessiva i poc equilibrada, a més d’ingerir un excés de proteïna i greixos animals i, si, a més ens mengem els ous fregits, és a dir, en forma “d’ou ferrat”, aleshores sí que en comptes de beneficiosos esdevindran nocius per al nostre organisme!
Cal tenir tothora, ben present, la procedència dels ous i s’han de preferir els posats per una gallina que hagi pogut córrer a l’aire lliure i pondre ous a ritme natural, ja que aquests són molt diferents dels ous de granja avícola on les gallines, engabiades, es veuen forçades a pondre un ou cada hora i, encara, es veu modificat amb l’afegit de colorants i d’hormones.
La nostra cuina popular compta amb un “platillo” empordanès anomenat agafa-sants on la ceba té un gran paper en el sofregit previ. Aquest plat se sol preparar així:
En una cassola de fang hom hi prepara el sofregit amb ceba rosada de Figueres, amb tomàtecs pelats, sal i pebre. Passat un quart llarg s’hi aboca un got d’aigua. A part es fa la batuda d’ous de gallina, i es barreja amb la farina desfeta amb llet, i es fa la truitada, no massa espessa. Després s’hi espolsa per sobre una picada d’alls, ametlles i julivert i es gratina al forn.
Aquest és un plat de bon nodriment, que ve de gust a tot temps.
Cuina popular (I): Escudella reescalfada, botifarra esparracada, cuinar els armolls i sopes de pa.
Cuina popular (II): Escudella amb carn d’olla, cuinar les cols i arròs a la cassola
Cuina popular (III): Cassola de camp, cuinar amb ceba, bolets i botifarres i cuinar les faves
En aquests darrers anys s’havia aconsellat de restringir el consum d’ous, puix s’afirmava que contribuïa a fer pujar els nivells de colesterol, però recentment alguns científics ho han desmentit Share on X