Microsoft: quan treballar menys és més productiu

La multinacional nord-americana Microsoft ha desenvolupat un curiós invent en la seva filial del Japó per millorar la productivitat. És ben coneguda la cultura de la feina al país nipó, però Microsoft els ha proposat l’oportunitat de treballar només quatre dies a la setmana. L’experiment, dut a terme durant l’estiu, ha estat millor del que s’esperava: l’empresa xifra la millora en la productivitat en un 40%.

En la prova s’ha ressaltat que el gran llast de les reunions dels equips de treball. Aquestes, que solen allargar-se molt més del necessari i que ralentitzen la jornada de treball, es van canviar durant l’experiment per reunions sensiblement més curtes i eficients. Els 2.300 treballadors de la divisió de Microsoft al Japó no treballar cinc divendres consecutius i van cobrar el mateix i es respectaven els dies festius.

A més de la millora de la productivitat, en l’experiment es va registrar una lògica reducció del consum elèctric (23%) i del paper consumit (59%). Aquesta iniciativa de Microsoft no és un cas aïllat, hi ha nombrosos casos en què s’ha demostrat aquest comportament dels treballadors davant la reducció de la seva jornada (mantenint les mateixes condicions econòmiques). Casos com l’empresa neozelandesa Perpetual Guardian, un centre de Toyota a Göteborg (Alemanya) o Iberdrola mostren els efectes positius d’un horari més flexible i més conciliador amb la dimensió social i familiar del treballador.

D’altra banda, aquestes iniciatives deixen també en qüestió sobre la lluita per la productivitat en el món empresarial. Tal com ja es va esmentar en aquest mitjà, si la productivitat real basada en l’automatització és menor que la percebuda, amb la dimensió més humana de l’empresa no s’està treballant en la bona direcció. La forma més fàcil, i de la qual s’explica en gran mesura la millora de la productivitat en temps de crisi econòmica, és la reducció del nombre de treballadors obtenint un resultat similar. Estudis com el de Microsoft demostren que el problema és com s’està treballant a les oficines i no sobre el nombre de treballadors (o d’implantacions tecnològiques).

L’any 2016 es va dur a terme un estudi a 2.000 oficinistes britànics per poder analitzar les hores laborals que són realment productives. El resultat, molt semblant respecte a  estudis similars, va resultar que els treballadors només tenien tres hores diàries en què van ser productius. Un informe d’aquest mateix any del think tank britànic Autonomy Institute conclou que no hi ha una relació directa entre la quantitat d’hores treballades i la productivitat.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.