Michel Barnier

L’exnegociador en cap del Brexit vol ser ara president de França

Michel Barnier dirigí l’equip de negociadors de la Unió Europea que havia d’arribar a un acord per la sortida del Regne Unit. Ara, aquest veterà polític es posiciona com a presidenciable per la dreta conservadora francesa, Els Republicans.

L’anunci de la seva candidatura el feu a la televisió francesa dijous al vespre.

Més enllà del seu paper de negociador, Barnier és un polític veterà que rebé el seu primer mandat polític el 1973 – abans del naixement de l’actual president Emmanuel Macron.

De fet, compta fer de la seva experiència política un dels cavalls de batalla contra l’actual president, a qui molts li retreuen el seu amateurisme, la seva irresolució i el seu to massa informal per representar una institució, la presidència de la república, que segueix sota l’ombra de Charles de Gaulle.

Com a mostra de l’estil amb que Barnier vol impregnar la seva campanya, fa un mes publicà un article al diari conservador francès Le Figaro en que proposava una moratòria sobre tota la immigració per un període de temps determinat. Almenys fins que França estableixi una política clara sobre la delicada qüestió, cada cop més explosiva.

Tot un torpede a la línia de flotació de Macron, a qui s’acusa de ser incapaç de fer front a la realitat i de no saber ocupar-se de l’agenda de seguretat pública.

La candidatura de Michel Barnier competirà en primer lloc a les primàries del centre i de la dreta, on diversos candidats com Valérie Pécresse, presidenta de la regió de París (Illa de França), ja l’esperen.

En canvi, el candidat conservador que té ara per ara més intenció de vot segons les enquestes, Xavier Bertrand, ha declarat que no participarà a les primàries del seu antic partit.

No obstant, Bertrand, qui marxà del partit Els Republicans al 2017, només arribaria a aglutinar l’11% de la intenció de vot a la primera volta de les eleccions presidencials.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

A hores d’ara, les enquestes apunten que Marine Le Pen arribaria en primera posició amb un 26% de la intenció de vots, lleugerament per davant d’Emmanuel Macron que sumaria un 25% dels sufragis.

Davant un escenari tan complicat, el primer desafiament de Barnier és tornar a fer-se conegut pels francesos. De fet, Michel Barnier porta molt de temps immers en la política europea: fou dos cops comissari europeu abans de ser escollit negociador en cap del Brexit.

Davant d’un comunicador com l’actual president, Barnier es vol posicionar com un constructor

Barnier pensa que la seva participació a les primàries de la dreta seria una excel·lent manera de guanyar en visibilitat pública.

El mandat d’Emmanuel Macron, que havia de portar innovació, ha acabat sent a ulls de molts francesos una demostració d’amateurisme.

Davant la decepció, i sovint ràbia, que Macron ha acabat generant, Michel Barnier es presenta com un candidat a les seves antípodes: davant d’un comunicador com l’actual president, Barnier es vol posicionar com un constructor.

Davant la decepció, i sovint ràbia, que Macron ha acabat generant, Michel Barnier es presenta com un candidat a les seves antípodes Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú