Madrid, últimes enquestes: Ayuso guanya amb claredat

Vam oferir en una informació anterior el resum de les enquestes fetes públiques entre l’1 i el 5 d’abril, data aquesta ultima en que fou publicada la del CIS, i això ens permetia veure a un mes de les eleccions els intervals més possibles d’escons que podia assolir cada partit. Ara podem fer una segona aproximació amb tres enquestes publicades els dies 7, 11 i 12 d’aquest mes.

Les enquestes corresponen a GAD3 (dia 7), NC Report (dia 11) i Amalgama (la més recent; d’ahir).

Els marges d’escons se situen en els termes següents:

PP 58-62. Comparat amb el període anterior es constata que de moment la seva teulada roman en els 62 escons, si bé el seu terra s’incrementa en 3 escons fins a situar-se ara en els 58. Estaria a 6-10 escons de la majoria absoluta. La magnitud més probable és la de 60,2 escons més que en el període anterior de l’1 al 5 d’abril. Tendència moderada a l’alça.

El PSOE per la seva banda millora clarament els resultats, tant pel que fa als mínims perquè ara assoleix 34 diputats, 3 més que en l’anterior període de sondejos, i 39 en el seu màxim, 1 més. La seva xifra més probable està en els 37 escons.

Más Madrid ENregistra una baixa generalitzada perquè en mínims se situa amb 14 diputats i en màxims amb 18. En ambdós casos, una reducció de 2 diputats. Malgrat no conèixer les transferències de vot, sembla lògic preveure que hi ha un transvasament de vots de Más Madrid al PSOE. Si fos així, no hi hauria desplaçament electoral entre dreta i esquerra, sinó que Gabilondo-Sánchez s’alimentarien d’aquest altre partit de l’esquerra, perquè Podemos manté i fins i tot millora en 1 diputats els seus màxims i mínims en situar-se en 10-12 escons. Queda clar que hi ha un percentatge modest però fidel a Pablo Iglesias que es pot situar entorn als 7-8% de l’electorat. Aquesta és la seva força màxima en el seu enclavament principal com és Madrid. Realment les perspectives polítiques d’Unidas Podemos s’acosten molt a les d’un soufflé desinflat. Ni Pablo Iglesias ha estat un revulsiu ni aconsegueix recuperar els vots perduts a través de Más Madrid, que tendeixen a marxar cap al PSOE.

Vox per la seva banda manté un terra sòlid amb 9 escons, els mateixos que en els anteriors amidaments, si bé el seu màxim registra una poderosa davallada, ja que es redueix de 17 a 12 diputats; és l’efecte Díaz Ayuso. La possibilitat que Vox no arribés al mínim del 5% necessari per treure escons a hores d’ara no sembla factible perquè el seu terra no es mou i esta  situat en el 7% dels vots.

Finalment Cs oscil·la entre 0 i 7 escons (cal recordar que en el sistema electoral de Madrid per sota del 5% no s’obté cap diputat), i les tres enquestes donen resultats francament diferents. La de GAD3 els situa a més de 2 punts del necessari 5%. NC Report li dóna 7 escons i Amalgama els nega i els deixa a 3 dècimes de la xifra que permet l’entrada al parlament.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

En tots els casos, donat que la majoria està en 68 diputats, l’elecció d’Ayuso sembla assegurada, sobretot si no hi ha desplaçament de vot entre blocs. Però en les eleccions res és segur fins a la nit dels resultats.

Ada Colau ha abandonat el seu compte de Twitter perquè rebia un excés de crítiques?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

1 comentari. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú