eleccions madrid

Eleccions Madrid. Últimes enquestes: nou escàndol del CIS, guanya la dreta

La nova enquesta del CIS, com ja és habitual, ha desfermat totes les polèmiques pel que es consideren uns resultats molt manipulats. Bàsicament, aquesta enquesta el que fa és donar un empat en nombre d’escons entre el bloc de dretes i el d’esquerres (68 escons), i la crítica rau precisament en aquest punt, perquè d’acord amb els mateixos percentatges de vot que dóna l’enquesta, aquest empat no existeix, sinó que l’estimació d’escons atorgaria la victòria al bloc d’esquerres.

Cal recordar que el sistema electoral de Madrid, malgrat regir-se per la llei d’Hondt, es comporta com a directament proporcional si se supera el límit del 5%, per sota del qual no s’obté representació, i en aquest punt rau una de les qüestions bàsiques de la campanya, en el sentit de si Cs hi arribarà o no.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Polèmiques al marge, podem fer-nos una composició de lloc més pròxima a la realitat considerant les enquestes dutes a terme aquest mes d’abril, que per ordre de realització són les de Sociomètrica per a l’Espanyol, Sigma Dos, SYM per a El Periódico, NC Report i l’última del CIS, segons les dades fetes públiques per la web Electomania.

La forquilla de resultats és àmplia en la majoria de casos, especialment en el de Vox, que oscil·la entre un mínim de 9 escons que li atorga precisament el CIS i els 17 de SYM. La mitjana està situada en 13 diputats.

UP és el que menys variació experimenta perquè només oscil·la entre 9 i 11 escons amb un valor mitjà de 10. Per tant, l’efecte Pablo Iglesias és mínim, perquè cal recordar que quan se supera el 5% de vots, encara que sigui per una dècima, automàticament s’obtenen 7 escons. Per tant, la millora que obté el líder dels morats és molt migrada.

El PP se situa en primer lloc amb 55-62 escons, una mitjana de 58, quasi igual al que li atorga el CIS amb 59.

El PSOE oscil·la entre 31 i 38, i la mitjana se situa entre 35 i 36 (35,5). El resultat del CIS és millor perquè assenyala 31 diputats. És el mateix que succeeix amb Más Madrid que de mitjana n’obté 18, el CIS n’hi atorga 20 i el marge d’oscil·lació segons les enquestes està entre 16 i 20 escons.

En cap cas Cs arriba al 5%, per tant, a hores d’ara, sembla clar que l’efecte d’Edmundo Bal, el seu portaveu al Congrés, és inexistent.

Si els resultats es confirmessin els valors de la mitjana, el bloc del PP i Vox  assoliria la majoria absoluta. Si el creuament fos entre el valor màxim d’un i el mínim de l’altre, també en els dos casos la dreta s’imposaria perquè depassarien sempre els 70 escons, clarament per sobre de la majoria absoluta situada en 69.

El 26 de maig s'acaba el termini per formar govern. Creus que tornaran ha convocar-se eleccions a Catalunya?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú