La controvèrsia que desperta aquest llibre de Josep Miró no neix d’una voluntat provocadora, sinó del contrast entre les seves dades i la narrativa dominant als mitjans i a la política. En La pederastia en la Iglesia y la sociedad. El gran chivo expiatorio, Josep Miró i Ardèvol —autor també de La sociedad desvinculada— presenta una rigorosa i extensa recopilació de fonts i estadístiques que revela fins a quin punt l’abús sexual a menors està estès a la nostra societat i com, malgrat la seva gravetat, rep escassa atenció política i mediàtica.
Una de les dades més impactants del llibre és que la prevalença d’abusos sexuals entre nenes de 14 a 17 anys supera la de qualsevol grup d’edat entre les dones adultes. No obstant això, aquesta realitat gairebé no té ressò, fins i tot dins del discurs feminista més militant. Per què?
El llibre s’endinsa en aquesta i altres incòmodes preguntes, contrastant informes com els de El País i del Defensor del Poble amb les dades de la Conferència Episcopal Espanyola, obtenint resultats que posen en qüestió la fiabilitat i l’enfocament d’aquestes fonts.
Josep Miró ha manejat pràcticament totes les fonts rellevants disponibles: des d’enquestes dels anys noranta fins als informes anuals del Ministeri de l’Interior sobre delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual; el registre de sentències judicials; els estudis de la Fundació ANAR i Save the Children; així com els informes de l’Església catòlica (inclòs l’informe Cremades), i els anteriorment citats de El País i el Defensor del Poble.
L’autor creua dades, sotmet els informes a anàlisi comparativa i extreu conclusions que sorprendran fins i tot el lector més informat.
Una d’elles és especialment significativa: mentre les dades mostren que els abusos sexuals en menors són un problema greu i creixent en el conjunt de la societat, en el cas de l’Església —l’únic àmbit investigat oficialment pel Congrés dels Diputats—, els casos resulten marginals i decreixents, sobretot a partir de l’any 2000.
Paradoxalment, mentre es desestimà investigar els abusos en l’entorn escolar (on sí que abunden els casos), es va encarregar una investigació exclusiva sobre l’Església catòlica, tot i que les dades apuntaven al fet que allà no es trobava el nucli del problema.
Aquest llibre, valent i necessari, s’atreveix a abordar un tema pràcticament intocable a Espanya… excepte quan l’acusat és catòlic. La seva anàlisi no només desvela incoherències clamoroses, sinó que interpel·la directament als poders públics, als qui correspon actuar més enllà del relat dominant, per una mínima exigència de justícia i responsabilitat.
La pederàstia a l’Església i la societat. El gran boc expiatori ha estat editat per Almuzara a la seva col·lecció Sekotia Llibres, la mateixa que recentment va publicar El món al revés, del general italià Roberto Vannacci, també polèmic, tot i que per raons diferents.
El llibre va ser presentat a Madrid el passat dilluns 24 de març, a la Fundació Universitària Espanyola, en un acte que va comptar amb la participació de l’exministre i exdiputat europeu Jaime Mayor Oreja, l’editor Humberto Pérez-Tomé i el mateix autor, en un col·loqui moderat per Isidro Catela Marcos.
El llibre es troba ja a les llibreries.
- Almuzara Libros: https://almuzaralibros.com/fichalibro.php?libro=9176&edi=7
- Amazon (físico): https://www.amazon.es/PEDERASTIA-SOCIEDAD-EXPIATORIO-Reflejos-Actualidad/dp/8419979694/
Presenta una rigorosa i extensa recopilació de fonts i estadístiques que revela fins a quin punt l’abús sexual a menors està estès a la nostra societat i com, malgrat la seva gravetat, rep escassa atenció política i mediàtica Share on X