L’hivern d’enguany, el més sec i calorós

Segons l’informe climàtic de l’hivern de 2019 difós per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), l’hivern que fa quatre dies va acabar ha enregistrat les temperatures màximes mitjanes més altes (gairebé 2 °C per sobre de la mitjana del període 1981-2010) des que hi ha registres (1965). A més, com les temperatures mínimes van estar 0,4 °C per sota de la mitjana, el resultat final ha estat un hivern amb la amplitud més gran tèrmica (diferència entre les màximes i les mínimes d’una mateixa zona) de tota la sèrie de dades,

D’alguna manera, l’excés de les màximes i el defecte de les mínimes han compensat la temperatura mitjana del trimestre convertint-lo en molt càlid, però no de rècord. Concretament, la temperatura mitjana ha superat en 0,8 °C el valor mitjà del període de referència que és de 8,7 °C, convertint aquest hivern en el tercer més càlid del segle actual.

Ha estat un hivern molt assolellat, amb un 32% més d’hores de sol de l’habitual.

A més, l’hivern ha estat molt sec, amb un valor mitjà per al conjunt d’Espanya de 98 litres per metre quadrat, és a dir, un 51% per sota de la mitjana del període. Ha estat descrit com el segon hivern més sec del segle XXI i el cinquè des de 1965. Aquest caràcter sec del trimestre s’ha traslladat, inevitablement, a les reserves de neu que, al terme de l’estació suposaven tan sols la meitat de la mitjana dels últims 5 anys.

Aquest hivern càlid i molt sec ha propiciat, a més, que el nombre d’incendis superi, a 13 de març, de manera destacada al nombre dels que es produeixen de mitjana (2008-2018) al llarg de tot un any, segons dades l’EFFIS (European Forest Fire Information System) procedents del programa Copernicus. En concret, el nombre de focus detectats fins al 13 de març (203) suposa 20 vegades més que la mitjana per a aquestes dates (10) i superen els 154 que habitualment es registren al llarg de tot un any a Espanya.

En relació a l’any hidrològic en curs (des de l’1 d’octubre de 2018 fins al 12 de març de 2019) les precipitacions s’han quedat globalment un 14% per sota de les mitjanes. En particular, totes les conques presenten xifres inferiors a les habituals excepte la conca del Pirineu oriental (un 34% per sobre), la conca Nord i Nord-oest (un 3% més) i la de l’Ebre (un 1% superior). Finalment, l’any natural en curs (gener, febrer i fins al 14 de març de 2019) també es qualifica de sec (un 38%) en la mateixa línia que la resta de dades.

L’avanç de la tendència del temps previst per al període Abril-Maig-Juny de 2019 indica que hi ha una major probabilitat que la temperatura arribi a valors superiors als normals a tot Espanya i que les precipitacions siguin inferiors a les normals, considerant, com sempre, un període de referència de 1981 al 2010.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.