El Fons Monetario Internacional (FMI) ha revisat a l’alça la previsió econòmica del creixement per a Espanya al 6,4% en 2021, cinc dècimes més del que augurava al gener. D’aquesta manera, malgrat la revisió a l’alça, Espanya serà la potència europea amb major distància enfront del seu PIB precrisi en 2022. L’Eurozona, França i Alemanya hauran recobrat ja aquest any el seu nivell anterior a la pandèmia, mentre que Itàlia estarà més a prop que el nostre país.
També superarà a la mitjana registrada per les economies avançades (un 5,1%). Amb tot i això, cal emmarcar la xifra amb la resta de previsions. La del Banc d’Espanya, que estima una alça del 6%, és inferior. També la de l’OCDE, que apuntava a un 5,7%. Oficialment només el Govern es manté per damunt, amb gairebé una previsió del10%.
Així, l’FMI millora la previsió també per als EUA al 6,4% (1,3 punts més que en l’anterior estimació) i al 3,6% en 2022 (mig punt a l’alça), accelerat pel pla d’estímuls aprovat per l’Administració Biden. Com a comparativa, és cert que l’FMI posa a Espanya i als EUA com els països que més creixeran entre les potències occidentals, però Espanya va destruir un 11% de la seva activitat l’any passat enfront del 3,5% del gegant nord-americà.
En el terreny laboral, l’FMI estima que després de creix del 13,8% al 15,5% a tancament de 2020, la taxa d’atur escalarà al 16,8% enguany i se suavitzarà en 2022 per a acabar en el 15,8%. En aquest camp, el Fons subratlla que els expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO) han estat una eina clau en la contenció dels nivells de desocupació generats per la crisi de la Covid-19, com ho han estat programes similars en altres països. Donat l’impacte estructural de la pandèmia, els riscos d’automatització i la reducció del teletreball una vegada passada l’emergència, l’FMI insta els països a millorar l’ocupabilitat dels seus treballadors impulsant programes de formació i generant llocs de treball en l’àmbit mediambiental.
L’informe de l’FMI té en compte les mesures legislatives aprovades a Espanya en resposta a la crisi de la Covid-19 així com les alces de pensions i salaris públics, la creació de l’ingrés mínim vital i els canvis tributaris aprovats fins avui, però no projecten més modificacions a partir de 2022 mancant que es concretin.
En el terreny laboral, l'FMI estima que després de creix del 13,8% al 15,5% a tancament de 2020, la taxa d'atur escalarà al 16,8% enguany i se suavitzarà en 2022 per a acabar en el 15,8% Click To Tweet