L’escàndol de les morts no comptabilitzades en les residències de gent gran

Era una sospita generalitzada que el Govern de la Generalitat tendeix a minimitzar el còmput de morts per coronavirus. Ara aquesta sospita s’ha vist confirmada per la pròpia Consellera de Salut, almenys en un cas concret: el del nombre de morts a les residències de gent gran.

Alba Vergés ha reconegut aquest dimarts passat en declaracions a vilaweb que “només teníem les defuncions dels centres hospitalaris”. Aquest reconeixement que no computaven una part important de les morts s’ha produït després que durant dies i en la roda de premsa diària que el Govern català porta a terme, la mateixa consellera evités entrar en detalls sobre la forma en què la Generalitat estava calculant els morts per coronavirus. Ja apuntàvem al Converses que hi havia una reducció artificial del nombre de morts, i utilitzàvem el cas d’Igualada per mostrar-ho. Ara es coneix un component que fins ara no s’havia comptabilitzat.

Alba Vergés: només teníem les defuncions dels centres hospitalaris Share on X

A Catalunya, i d’acord amb les dades oficials, hi havia 1.672 morts, que ara creixeran de cop fins a un total de 2.034. Són 362 les morts en residències oficialment reconegudes, el que significa gairebé el 18% del total. Caldrà observar en els dies successius si la Generalitat parteix d’aquesta nova dada, incorporant les noves defuncions en residències.

Cal afegir que en elles es troben a hores d’ara 830 persones afectades per la pandèmia i 317 centres presenten algun cas amb símptomes. La dada que segueix sense conèixer-se i que pot ser important és el dels ancians afectats per coronavirus que moren en el seu domicili perquè ja no són traslladats als hospitals. Aquesta situació afecta sobretot, encara que no exclusivament, els més grans de 80 anys, i ha estat reconeguda pel propi Departament de Salut, tot i que també en aquest cas inicialment la consellera intentés maquillar-ne la seva existència.

Cal exigir al Govern de la Generalitat claredat i veracitat en les seves dades, que mostrin l’evolució del nombre de persones afectades, els ingressats a hospitals, a l’UCI, defuncions i altes, i que ho presenti d’acord amb l’estructura d’edat de aquestes persones. Una bona estadística també hauria de mostrar les dades desagregades per a homes i dones, i la localització de les morts en els centres hospitalaris, a les UCI, les residències i les llars. Això seria oferir dades transparents a l’opinió pública.

Mentre aquesta qüestió no sigui resolta, sempre pesarà la sospita de maquillatge i ocultació sobre les dades que aporta la Generalitat. Seria un greu error, perquè a la fi el que observarem serà la taxa de mortalitat total, i aquesta és una dada molt més difícil d’esquivar. És clar que per obtenir-la haurà de passar algun temps.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.