Les grans hoteleres prolonguen els ERTO

Les hoteleres Meliá, Barceló i RIU han anunciat que continuaran apostant per prolongar els ERTO de força major i han inclòs a una part important de la seva força laboral en aquest mecanisme. La finalitat és quedar-se a l’espera que la demanda es reactivi amb l’arribada de la temporada alta i l’acceleració del procés de vacunació. No obstant això, NH es queda ara com ara sola a l’hora de passar dels ERTO als ERE. La cadena controlada per la tailandesa Minor va anunciar divendres passat l’inici de les negociacions per a fer un acomiadament col·lectiu en els seus serveis centrals.

Segons les últimes dades del Ministeri de Treball i Economia Social, gener es va tancar amb 440.000 ocupacions suspeses en el turisme, un 59,6% del total. D’ells, 113.000 van correspondre als hotels, un 25% del total, tan sols per darrere de bars i restaurants, amb 244.000 treballadors en ERTO.

Entre les grans hoteleres destaca Meliá. Dels 8.000 treballadors a Espanya, té més de 5.000 amb l’ocupació suspesa fins al 31 de maig, el límit fixat en la nova pròrroga aprovada pel Govern. “Creiem que les empreses que estem més enfocades en els segments d’oci o que combinen oci i negoci a la platja tenim un avantatge competitiu enfront de l’urbà”, recalquen des de l’hotelera dirigida per Gabriel Escarrer.

En la mateixa situació que Meliá es troba Riu, amb el 56% de la plantilla d’Espanya amb l’ocupació suspesa (2.049 treballadors). Les quarantenes i els tancaments dels grans mercats internacionals, com el Regne Unit o Alemanya, units a les restriccions de moviment entre comunitats autònomes (el que impedeix el moviment dels grans emissors com Madrid o Catalunya) han portat a les hoteleres a tenir una actitud conservadora.

Barceló tampoc és aliena a l’absència de turistes des de març de 2020. “Barceló només té oberts la meitat dels seus hotels en l’actualitat, la qual cosa ha fet que haguéssim d’estendre l’ERTO per a gran part de la plantilla fins al 31 de maig, amb el que no hi haurà reactivació de l’ocupació fins a aquesta data”. L’hotelera Barceló i Globalia han elevat la seva petició d’ajuda al fons de rescat del Govern en 80 milions d’euros, que s’afegirien als 240 milions d’euros sol·licitats inicialment per a fusionar els seus negocis d’agències de viatges (Ávoris i Halcón Viajes, respectivament).

Altres empreses del sector també han sol·licitat ajudes, com ara el Grup Hotusa, la propietària de Trasmediterránea (Naviliera Armes), el grup turístic Wamos (propietari de Pullmantur i Nautalia), Hotelatelier (propietari dels Petit Palace i els Icon) i el grup Sehrs (distribució per a hostaleria).

Les quarantenes i els tancaments dels grans mercats internacionals, com el Regne Unit o Alemanya, units a les restriccions de moviment entre comunitats autònomes han portat a les hoteleres a tenir una actitud conservadora Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.