La pujada de l’SMI: un perill per als discapacitats

L’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) suposa un perill per a molts discapacitats que es troben en el mercat laboral. La raó no és més que, amb l’increment, l’SMI prorratejat ascendirà a 1.050 euros, això és, ja no queda marge per a un increment salarial bonificat per sobre de l’SMI en la contractació indefinida, i per als contractes temporals se superaran les quanties bonificades en la majoria dels salaris.

La falta d’actualització de les quanties bonificades i de la promoció, d’una manera coherent, de l’ocupació ordinària dels treballadors amb discapacitat posen en perill aquests llocs de treball.

Joaquim Serrahima, director de Fundació Catalònia, ha advertit que més de 9.000 llocs de treball de persones amb discapacitat intel·lectual i necessitats especials estan en perill a Catalunya per la pujada del salari mínim interprofessional (SMI). Sense ànim d’atacar a la pujada de l’SMI, Serrahima critica la falta de reserva de finançament per part de la Generalitat.

Josep Vidal, director general d’Economia Social de la Generalitat, va dir fa pocs dies que el Govern català no podia fer res per a evitar el tancament dels CET d’iniciativa social i sense afany de lucre, i que, en tot cas, els diners ha de venir de Madrid. La situació crítica porta anys gestant, amb la reducció gradual de subvencions (12 milions d’euros menys, a més de la desaparició de la subvenció per a crear llocs de treball). Joaquim Serrahima estima que la suma s’acosta als 37 milions d’euros.

Les bonificacions destinades al foment de la contractació de persones amb discapacitat en l’ocupació ordinària estan estancades des de la promulgació de la Llei 43/2006, que les va fixar en uns descomptes entre 3.500 i 6.300 euros/any, i s’apliquen en funció del tipus de contracte, temporal o indefinit i prenent en compte si el treballador és major o menor de 45 anys, si és home o dona i si la seva discapacitat és o no severa.

Des del Ministeri de Treball reconeixen que la situació per als 41 centres especials d’ocupació que generen llocs de treball per a persones amb dificultats d’inserció és molt forta. Un 22% més de salari però també un 22% més de subvenció per ocupació amb discapacitat generat. Una aportació pública que parteix d’uns comptes prorrogats, no hi ha nous pressupostos adaptats a aquesta realitat ni a nivell Estatal ni regional, on no es modifica la quantitat a destinar a aquest efecte en funció del nou salari mínim. Aquest ha passat de 734 euros a 900 euros i la part subvencionable passa de 367 euros al mes per treballador de mitjana a 450 euros.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.