La política com a greu problema català

La mala nota que l’últim baròmetre del CEO concedia al govern de Catalunya (3,60) no és l’única senyal estrident que indica que la política, allò que ha de facilitar resoldre els problemes comuns, s’ha convertit en ella mateixa en un gran problema.

Quan aquella enquesta pregunta “quin partit polític creu que pot donar resposta als problemes de Catalunya”, el 33% diu que cap i el 19% assenyala que no ho sap; en altres termes: més de la meitat de la població no sap veure en cap partit la resposta que es necessita. Com a molt, el 14,6% creuen que els que estan capacitats són ERC i l’11% els socialistes.

Tot plegat, xifres realment molt baixes que encara disminueixen més si observem les altres formacions. Així, el partit que va guanyar les passades eleccions, Cs, només obté una resposta afirmativa del 2,3%; és a dir, ni els seus propis votants creuen que reuneix les condicions per resoldre els problemes. També és espectacular la valoració de Catalunya en Comú Podem; per baixa (1,5%), i cal considerar que aquest partit és el que governa a Barcelona. JxCat, que ve en teoria i en part de la tradició governamental convergent, tan sols assoleix un raquític 9,6%.

És evident que els catalans ja no confien en les seves organitzacions polítiques per resoldre els seus problemes, i aquest aspecte lliga amb una altra pregunta que és “el grau de confiança que li mereixen els polítics catalans”, que assoleix un clar suspens amb una nota de 3,94.

Tot plegat fa que la visió que es té sobre la situació política sigui pèssima, com es dedueix de la resposta a preguntar “com qualificaria aquesta situació”. Casi el 75% afirma que és dolenta o molt dolenta. Els que creuen que és bona o molt bona són el 10%, però és que a més el 44,5% considera que és pitjor en relació a un any enrere, per tant sols el 10% que sosté que és millor. Tampoc l’optimisme brilla, perquè a la pregunta de si millorarà o no la situació, que ja hem vist que és francament dolenta, només el 27% pensa que “sí” que les coses canviaran per a bé, per el 22% que sosté que poden empitjorar, mentre que el 34% creu que tot quedarà igual.

La qüestió greu de tot plegat es pot formular en termes d’una pregunta: Com pot funcionar bé una democràcia representativa, parlamentària, si la gran majoria de la gent té en tan baixa valoració el govern, els polítics, els partits polítics i la situació?

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

2 comentaris. Leave new

 • No he tingut resposta al comentari que vaig adreçar-vos el passat 15 d’Abril i el darrer 31 de Juliol, referent al meu punt de vista d’una proposta FEDERALISTA al greu problema que tenim
  amb el Govern Central, a l’entorn de la Independència.

  Si no hi ha una reacció, almenys de part vostra, no té cap sentit participar en l’ exposició de
  comentaris que demaneu. Realment, us serveixen ?

  Francesc

  Respon
  • conversesacatalunya
   14 agost, 2019 21:07

   Perdona Francesc, On vas enviar els comentaris? Tan bon punt tornem de vacances, al setembre, ens posarem en contacte i respondrem. Gràcies

   Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú