Alemanya

La indústria alemanya es refreda

La Destatis, Oficina Federal d’Estadística alemanya, ha publicat els pitjors resultats industrials del país germànic des de l’any 2009. Les noves comandes a fàbrica, indicador amb el qual es mesura la vitalitat del sector industrial, van caure al desembre un 2,1%. Això significa que Alemanya, primera potència industrial de la Unió Europea, ha experimentat un enfonsament del 8,7% en tot el 2019. Aquestes males dades han estat els pitjors des de 2009.

Les enquestes d’activitat anaven anticipant que la crisi industrial que pateix Alemanya havia tocat fons i per la confiança que mostraven per a 2020 els fabricants. Però la realitat està sent més dura de l’esperada i l’entrada de comandes al sector ha tornat a caure per a sorpresa de propis i estranys. Els encàrrecs van caure un 2,1%, respecte a novembre, ajustades les xifres a calendari. Una caiguda en magnitud a quan el passat estiu es van viure els moments més difícils per al sector amb un descens històric de les exportacions per culpa del Brexit i les tensions comercials. Les noves ordres van caure en vuit dels últims dotze mesos.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

El sector industrial segueix en declivi, encara que sembla que s’allunya de les condicions viscudes el passat estiu, quan la producció, l’ocupació i les comandes van tocar fons amb la incertesa que estava generant el Brexit. Especialment, van patir les exportacions de béns d’equipament, maquinària pesant i la joia de la corona alemanya, els automòbils. Al gener, l’índex PMI manufacturer va repuntar 1,5 punts fins als 45,2 punts, però es continua mantenint per sota del nivell de 50, que indica que el sector registra una contracció de l’activitat. La indústria germana porta ja dotze mesos en aquesta situació.

L’embranzida de l’economia alemanya ha contribuït a la bona dada de PMI de la zona euro. L’índex compost va pujar a 51,3, el nivell més alt des d’agost i per sobre d’una estimació inicial. La recuperació va ser liderada per un sòlid impuls en els serveis i ajudat per la dissipació dels problemes en la fabricació. D’altra banda, el gran impacte en l’economia xinesa serà suficient per a afectar la indústria alemanya i retardar qualsevol recuperació. La Xina és el soci més gran comercial d’Alemanya. El gegant asiàtic és la tercera destinació més important de les seves exportacions i des d’on més productes importen, segons dades de Comtrade. L’activitat a la Xina pràcticament ha estat tres setmanes congelades entre les vacances de començament d’any i el brot de coronavirus. Les autoritats xineses ha advertit que el creixement econòmic pot caure al 5% o fins i tot menys a causa de la malaltia.

El sector dels serveis, en canvi, estan ajudant a suavitzar l’efecte negatiu de la caiguda d’activitat industrial a Alemanya. L’activitat del sector serveis a Alemanya va registrar al gener la major pujada en gairebé un any en passar el PMI de serveis de 52,9 punts de desembre a 54,2 punts al gener, el nivell més alt en els últims cinc mesos. La fortalesa de la demanda interna consolida el creixement de l’economia en l’arrencada d’any amb la seva major expansió des d’agost.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú