La Dieta Mediterrània i la salut cardiovascular

Unes pautes correctes d’alimentació s’han demostrat especialment útils en la prevenció per a algunes de les principals malalties que afecten la població mundial. Però no sempre és fàcil discernir en nutrició què és correcte i què no ho és. Per aquesta raó, l’any 2007 The Culinary Institute of America i la Harvard T.H. Chan School of Public Health es van embarcar en un ambiciós projecte per posar en marxa un fòrum que, basant-se en les últimes troballes de la ciència, oferís al col·lectiu mèdic pautes precises sobre com menjar d’una forma més saludable. Així va néixer la iniciativa Healthy Kitchens, Healthy Lives®.

I si parlem de pautes alimentàries recolzades per la ciència, aquí destaca la Dieta Mediterrània, sense cap dubte la més estudiada per equips d’investigadors de tot el món. En l’edició d’aquest any, la Conferència ha posat el seu focus en l’efecte cardioprotector d’aquest model alimentari. Per a això ha comptat amb l’experiència de l’epidemiòleg espanyol Miguel Ángel Martínez que ha participat en algunes de les principals línies d’investigació. El professor i director del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra i col·laborador del Harvard T.H. Chan School of Public Health, va impartir un taller titulat “La Dieta Mediterrània i la salut cardiovascular: de la recerca a l’estratègia culinària“, en el qual va repassar les principals evidències que aconsellen adoptar aquest patró alimentari.

“L’Estudi PREDIMED ha demostrat, més enllà de qualsevol dubte, que seguir aquest patró alimentari, ric en oli d’oliva verge extra i fruita seca, redueix el risc de patir malalties cardiovasculars al voltant d’un 30%”. De fet, durant la seva presentació, el doctor Martínez va posar l’accent en el paper central que els greixos saludables tenen en aquest model, és especial l’oli d’oliva verge extra, “és ben conegut l’efecte antioxidant, antiinflamatori i antibacterià del seu consum”. Va destacar, així mateix, que cal acabar amb la falsa creença instal·lada entre una part del col·lectiu mèdic que els greixos en general són insalubres: “Cal canviar aquest paradigma. Ara sabem que hi ha greixos bons i greixos dolentes. I que els olis d’oliva contribueixen a tenir una millor qualitat de vida. Això és indiscutible “.

Finalment, el doctor Martínez va destacar que no es pot deslligar la Dieta Mediterrània d’un estil de vida en el qual el gaudi del menjar és part fonamental del seu èxit. En aquest sentit, el taller també va proposar als assistents un acostament a aquest model d’alimentació mil·lenari des del gaudi culinari. Per a això es va comptar amb la participació del xef espanyol Daniel Olivella, que porta quatre dècades exercint d’ambaixador de la Dieta Mediterrània als Estats Units. Prenent com a base l’oli d’oliva verge extra, va elaborar diversos plats. Va prestar especial atenció al seu ús en sofregits i en guisats, on els olis d’oliva són imbatibles, per la seva resistència a les altes temperatures. Així mateix, va elaborar diversos plats que el públic assistent a la Conferència va poder gaudir, com escabetxats de tonyina i de pollastre, samfaina, una paella de verdures o l’arròs negre amb allioli. Receptes saludables i, sobretot, molt saboroses, que treuen el màxim partit del sabor dels aliments quan aquests són frescos o bé s’han conservat en bon estat gràcies a una envasadora al buit.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.