La demanda mundial d’energia s’estancarà definitivament en 15 anys

La principal conclusió d’un estudi de la consultora estratègica McKinsey&Company és que la demanda d’energia a escala mundial tocarà el seu punt màxim cap a l’any 2035, és a dir, d’aquí aproximadament uns 35 anys, i s’estancarà a partir de llavors.

Segons la consultora, serà la primera vegada en la història que el creixement econòmic es farà sense incrementar el consum energètic.

L’informe, titulat “Global Energy Perspective 2019”, explica que després de més d’un segle d’increment constant del consum energètic a escala planetària, l’alça porta anys alentint-se, s’aturarà definitivament en un futur no massa llunyà.

La consultora ha arribat a aquesta conclusió emprant un model que considera al mateix temps les previsions de creixement demogràfic i econòmic mundials.

Els resultats de l’estudi són notables, ja que contradiuen els que vaticinen un escenari catastròfic en que no hi haurà prou energia per a tota la humanitat.

Reducció important però insuficient de les emissions d’efecte hivernacle

Malgrat aquesta bona notícia, McKinsey&Company afegeix que la notable reducció del pes del carbó i el petroli en l’oferta energètica mundial no serà suficient per aconseguir els objectius de reducció d’emissions fixats per contenir l’escalfament global per sota dels 2 graus Celsius.

Per tal d’aconseguir complir l’objectiu de reducció d’emissions, caldria un descens de les emissions el doble de gran del previst a l’estudi.

Per ajudar a aconseguir-ho, McKinsey proposa invertir en tecnologies que utilitzin l’hidrogen com a combustible, ja que presenta propietats per substituir el petroli i el carbó en segments específics on la “descarbonificació” a través de les energies renovables tradicionals és particularment complicada.

Projeccions de les emissions de gasos d’efecte hivernacle fins al 2050. Les línies verda i vermella fan referència a les reduccions necessàries per aconseguir els objectius climàtic per a contenir els efectes del canvi climàtic. Font: McKinsey&Company

Multiplicació per dos de la demanda elèctrica

Una altra de les conclusions de l’estudi de la consultora és que el consum mundial d’electricitat al 2050 serà el doble que l’actual. Els autors afirmen que aquest increment provindrà especialment del consum d’electricitat cada cop més important dels edificis –en part per l’expansió de l’aire condicionat a la Xina i l’Índia- i de l’electrificació dels transports de carretera.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Punts on la producció d’energia per vies renovables es farà més barata que la producció via combustibles fòssils en diferents països. Font: McKinsey&Company

 

No obstant, l’augment del consum d’electricitat no conduirà a un increment de les emissions sinó a una clara reducció perquè a partir de la propera dècada serà més barat produir-la a través de fonts renovables que no pas cremant combustibles fòssils. A Espanya, aquest punt arribarà de seguida, al 2020.

A partir del 2035, l’electricitat representarà més del 50% de tota l’energia consumida al món.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú