Des del dia d’ahir és obligatori en totes les empreses registrar la jornada diària dels treballadors. Després de dos mesos d’incertesa sobre com aplicar el decret i sense jurisprudència anterior per poder tenir una referència, les empreses han hagut d’atenir-se a la nova normativa. En el cas de no disposar d’aquest registre, els inspectors de treball sancionaran a l’empresa amb una sanció econòmica de 626 euros a 6.250 (segons la mida de l’empresa o la facturació).
Segons l’última enquesta de població activa, a Espanya es fan cada setmana 5,7 milions d’hores extraordinàries. D’aquestes, 2,6 milions d’hores no es paguen i, per tant, serien fraudulentes. En els últims anys, han baixat després que s’arribés a un màxim a la fi de 2015, amb 3,5 milions. “La introducció del registre de jornada ha de contribuir a corregir la situació de precarietat, baixos salaris i pobresa que afecta molts dels treballadors que pateixen els abusos en la seva jornada laboral”, exposa el Govern en el decret que conté la mesura, que ha generat forces dubtes i preguntes.
El Ministeri de Treball va argumentar per defensar la seva mida, amb el suport dels sindicats i l’oposició de les patronals, que sense el registre de jornada als inspectors de treball els resultava molt difícil controlar si realment els horaris dels empleats s’ajustaven a la llei i que s’ha pactat en els convenis. Entre les dades que suporten aquesta posició està el que ha passat en els dos plans de xoc que va llançar el Govern a l’estiu contra l’explotació laboral. Tots dos van consistir en l’enviament de desenes de milers de carta motivades pels indicis de frau detectats en la contractació temporal i a temps parcial. En el primer cas, després de rebre les cartes dels empresaris van transformar els contractes temporals en fixos en el 76,3% de les ocasions; en el segon, només en un 17,5%. Per què? Per aquesta suposada dificultat per controlar la jornada sense un registre obligatori d’ella.
“L’empresa ha de garantir el registre diari de jornada, que ha d’incloure l’horari concret d’inici i finalització de la jornada de treball de cada persona treballadora, sense perjudici de la flexibilitat horària que s’estableix en aquest article.
Mitjançant negociació col·lectiva o acord d’empresa o, si no, decisió de l’empresari amb la consulta prèvia amb els representants legals dels treballadors a l’empresa, s’organitzarà i documentar aquest registre de jornada.
L’empresa conservarà els registres a què es refereix aquest precepte durant quatre anys i romandran a disposició de les persones treballadores, dels seus representants legals i de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. “- Article 10 del Reial Decret llei 8/2019
Una de les obligacions afegides que comporta el control de la jornada són les dades que genera sobre els treballadors. En aquest cas, l’empresa ha de respectar el que diu la llei de protecció de dades al respecte, especialment en els articles d’aquesta norma que entren en aspectes laborals, que van de l’article 87 al 91 i regulen el dret a la intimitat en l’àmbit laboral i en la geolocalització, el dret a la desconnexió digital o els drets digitals en la negociació col·lectiva.
La Inspecció de Treball “serà flexible”, afirmen des del Ministeri. Tal com informa Europa Press, no multarà inicialment a aquelles empreses que no tinguin el registre horari de jornada a partir de diumenge, sempre que demostrin que estan negociant la seva implantació amb els representants dels treballadors o que provin, de bona fe, que estan treballant en això.