Iran: l’aixecament de les exempcions dispara el preu del cru

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit que no hi haurà més exempcions per cap país (en forma de reduccions en els volums) que adquireixi cru iranià una vegada que les actuals expirin el pròxim 2 de maig. Aquest fet ha portat al fet que el preu del petroli  Brent s’ha elevat al seu nivell més alt dels últims sis mesos.

La notícia, avançada per mitjans com The Washington Post o Financial Times, ha estat confirmada per la Casa Blanca a primera hora de la tarda: “El president Donald J. Trump ha decidit no renovar les Exempcions Significatives de Reducció (SRE, per les seves sigles en anglès) quan expirin a principis de maig […] aquesta decisió pretén dur a zero les exportacions de petroli de l’Iran per privar el règim de la seva principal font d’ingressos “d’aquesta manera negar-li a la República Islàmica la seva principal font d’ingressos. Els països que des de novembre de 2018 estaven exempts de les sancions quedarien castigades en el cas de seguir adquirint cru de l’Iran. Aquests estats són l’Índia, Itàlia, Grècia, Japó, Corea del Sud, Turquia, Xina i Taiwan.

Les conseqüències més immediates de la mesura han tingut el seu reflex en la cotització del cru, el valor es va disparar a primera hora del matí. El barril de Brent (de referència a Europa) ha repuntat a un 3% respecte al tancament anterior, fins a situar-se en 74,20 dòlars, el màxim des de principi d’any; el barril de cru West Texas (de referència als EUA), per la seva banda, va superar els 65,5 dòlars, enfront dels 64 dòlars l’últim tancament.

El Brent deixa enrere així les caigudes de 2018 i reafirma la seva remuntada enguany. El barril va acabar 2018 en el nivell dels 50 dòlars i des del gener, el preu ha pujat al voltant d’un 40%; només en l’últim mes, la crescuda supera el 9%.

Una mala notícia per a Espanya

Espanya, segons l’Agència Internacional de l’Energia, és un dels països amb major dependència energètica del món. Amb un 74% d’energia importada, l’economia espanyola ha depès de la fluctuació del mercat del cru.

El superàvit de 2018 va ser de 10.100 milions d’euros, el que significa que la pujada del petroli d’aquest any ja posa en risc el signe positiu del compte exterior. Per a Espanya, aquesta capacitat de finançament a l’exterior és fonamental, ja que mostra que segueix reduint el seu elevat deute extern. Si deixa de fer-ho per tornar a endeutar-se, les notícies seran clarament negatives.

La caiguda del petroli es va convertir en un dels principals factors de transferència de rendes cap a les llars. Cada euro d’estalvi en la factura de la llum o al dipòsit del cotxe va permetre a les famílies emprar-lo en altres despeses, o en inversions, i el mateix va passar amb les empreses. Per aquest motiu el repunt actual del petroli suposi un risc per a tots ells.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.