Inflació: el BCE mostra preocupació sobre l’euro

Ahir es van publicar les actes de la reunió del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), que va tenir lloc el dia 10 de setembre, en la qual l’apreciació de l’euro va ser el principal tema. En aquesta reunió el BCE va mantenir els estímuls monetaris i va reconèixer que la recuperació econòmica davant l’impacte de la pandèmia és desigual als països. “Donada l’obertura de l’economia de la zona de l’euro, els membres del Consell de Govern van considerar que una apreciació major del tipus de canvi constitueix un risc per al creixement i la inflació”, segons les actes.

De fet, el personal del BCE ha considerat en les seves projeccions macroeconòmiques de setembre “un impacte significatiu de l’apreciació del tipus de canvi de l’euro en la inflació” de la regió. L’euro s’ha apreciat significativament respecte al dòlar, però també davant de gairebé totes les divises d’economies avançades i emergents des de mitjan juliol, quan el BCE va celebrar la seva anterior reunió abans de les vacances d’estiu.

Respecte al creixement del PIB, malgrat reduir al -8% l’estimació de contracció econòmica en 2020, les noves projeccions del BCE es van mostrar una mica menys optimistes per a 2021 i 2022, quan preveu que l’economia de la zona euro creixerà un 5% i un 3,2%, respectivament, per sota del 5,2% i el 3,3% que estimava al juny. “Donada l’obertura de l’economia de la zona de l’euro, els membres van considerar que una nova apreciació del tipus de canvi constituïa un risc tant per al creixement com per a la inflació”, recull el document que resumeix les discussions dels banquers centrals.

Referent a això, el Consell de Govern del BCE va observar que l’evolució del tipus de canvi efectiu nominal s’ha vist impulsat en certa manera per una millora generalitzada del sentiment de risc i la menor cerca de refugi o seguretat, en part a causa d’una evolució més favorable en la zona euro, així com a la feblesa del dòlar estatunidenc. Així mateix, els canvis relatius en la política monetària als Estats Units i l’eurozona també es van considerar un factor important.

“Es va suggerir que era el ritme d’apreciació de l’euro, més que el nivell del tipus de canvi, la qual cosa podia convertir-se en motiu de preocupació”, recull el text, així com els dubtes dels consellers respecte quan persistents serien els moviments recents del tipus de canvi, amb una alta volatilitat i potencial de moviments en totes dues direccions.

D’aquesta manera, si bé el tipus de canvi de l’euro no suposa un objectiu de política per al BCE, el valor exterior de la divisa representa un determinant important de l’evolució de la inflació en la zona de l’euro, per la qual cosa va existir un ampli acord en el si del Consell de Govern en què la recent volatilitat del tipus de canvi de l’euro requeria un seguiment acurat sobre les seves possibles implicacions per a les perspectives d’estabilitat de preus a mitjà termini.

L'euro s'ha apreciat significativament respecte al dòlar, però també davant de gairebé totes les divises Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.