Impacte sobre les enquestes de la setmana dramàtica viscuda a Catalunya

Els dramàtics successos que han tingut lloc a Barcelona i al conjunt de Catalunya al llarg de la setmana, ja comencen a tenir efecte sobre els resultats electorals del 10-N, en la previsió a dia d’avui. Segurament aniran a més, perquè el treball de camp no recull bé l’efecte de tots els dies i, també, perquè hi ha la bola de neu mediàtica en torn a les barricades enceses i les carreteres tallades.

Si en l’anterior estimació electoral que vam fer basada en una mitjana de les cinc últimes enquestes fins el 16 d’octubre, el resultat ens donava que el PSOE perdia posicions en assolir 120 escons, aquesta tendència ara s’aferma i sembla clar que se situaria per sota la xifra dels que actualment té, 123.

Una cosa semblant però a la inversa succeeix amb el PP. La mitjana el situava en 99 escons i ara sembla assolir-los, i fins i tot amb possibilitats de superar el centenar.

UP descendeix lleugerament dels 34 que va assolir. Marcaria per tant una tendència a la davallada però amb comptagotes. Más País es manté en la tònica dels 6 a 7 escons.

On s’enregistra el major impacte dels aldarulls a Catalunya és a Vox. Podríem dir que l’independentisme més radicalitzat és el gran munyidor de vots per a Vox perquè és el que enregistra ja no una tendència a l’alça, sinó un salt. A la nostra avaluació mitjana obtenia 25 diputats, i ara si bé no únicament, sí amb facilitat, se situaria en la trentena o més.

Cs és el partit que guarda una simetria negativa amb Vox. Si aquests explosionen, Cs implosiona i continua la seva caiguda que sembla inexorable. Dels 27 escons que obtenia en la nostra previsió (recordem que ara en té 57), ara descendiria en un ventall que va dels 23 als 19. La catàstrofe per a Rivera, si es confirmen aquests resultats, serà total i és difícil que pugui sobreviure políticament.

En el cas de Catalunya, els resultats mantenen un perfil constant i no queda clar si hi haurà un lleuger descens de les posicions actuals o un augment, perquè les enquestes discrepen. En tot cas, és clar que guanyaria ERC en un ventall que va dels 14 als 16 escons (ara en té 15), mentre que JxCat presenta una oscil·lació gran, donat que si bé hi ha enquestes que només n’hi atorguen 4, en altres, com la d’IPSOS, es manté en els 7. És visible que quan l’enquesta li dona un millor resultat a ERC, JxCat empitjora i a la inversa. El conjunt independentista a dia d’avui no superaria la xifra de 22 escons que va assolir a les passades eleccions, i se situaria entre els 21 i 22. Si les enquestes es confirmessin, la gran mobilització per l’alliberament dels empresonats i de protesta contra la policia els hi hauria restat representació parlamentària. No hauria estat un bon negoci.

Hi ha l’enigma de la CUP. La majoria d’enquestes no li atorguen escó, però les mostres són massa petites com per filar tan prim, sobretot quan és un partit que es presenta per primera vegada a les eleccions espanyoles. En l’anterior seqüència de 5 sondejos estudiats, només la de GAD3 li donava un escó. Ara amb 4 enquestes, també només una li dona representació, però molt gran, 3 escons. Si aquest resultat es produís, el complex independentista superaria la representació actual. Creiem que aquesta estimació de 3 escons és excessiva i que el més probable és que el resultat es mogui entre 0 i 1.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.