Segons el president de Huawei, empresa de telecomunicacions xinesa severament castigada pels Estats Units i la Unió Europea, ha assegurat que la “major prioritat” de la tecnològica xinesa per a 2020 serà “la supervivència”. En una carta publicada amb motiu del final de 2019 –un any “extraordinari” per a Huawei–, Xu afirma que l’empresa ha resistit “malgrat els intents del Govern estatunidenc d’oprimir-nos”.
Washington va prohibir al maig a les empreses estatunidenques tenir vincles comercials amb Huawei a causa de la suposada amenaça de les seves xarxes de cinquena generació (5G) per a la seguretat nacional, encara que des de llavors ja ha decretat dues moratòries a la decisió, per la qual cosa almenys fins a febrer continua podent operar als EUA.
El grup, al qual Washington acusa de possible espionatge en benefici de Pequín, espera per a 2019 un volum de negoci de 850.000 milions de iuans (109.000 milions d’euros, 121.000 milions de dòlars), és a dir una alça “d’aproximadament el 18% interanual”, va declarar Xu.
Però “aquestes xifres són inferiors a les nostres previsions inicials”, va reconèixer, i va denunciar “els esforços concertats dels Estats Units per a aixafar-nos”. “No obstant això el negoci continua sent sòlid i resistim davant l’adversitat”, va assegurar Xu.
De cara a 2020, Xu afirma que Huawei continuarà estant en la llista negra estatunidenca: “No creixerem tan ràpidament com en la primera meitat de 2019 (…). Serà un any difícil per a nosaltres”. Però, si hi ha una zona en la qual Huawei domina àmpliament el mercat, aquesta zona és la Xina, el seu país natal, en el qual la companyia podria arribar a tenir una quota de mercat durant l’any que ve de fins a un 75%, i, tenint en compte la quantitat de gent que hi ha al país asiàtic, és una quantitat bastant considerable.
Huawei té l’objectiu d’acaparar un 75% del mercat xinès, i per a això podria valer-se de la connectivitat 5G que introduiria en la seva gamma mitjana i gamma baixa, permetent als usuaris que ho desitgin realitzar una transició sense assumir un alt cost. A més, els xips de connectivitat 5G suposen un menor cost per a Huawei que per als quals comprin est a Qualcomm.
Una quota de mercat d’aquestes magnituds suposa vendre 300 milions d’unitats solament al país asiàtic, una xifra que és difícil d’aconseguir, malgrat que la companyia ja està batent rècords amb el seu actual 50% de quota de mercat. A més, per a aconseguir aquesta quota, les altres principals companyies de xinesa haurien de vendre menys, i no és alguna cosa que a curt termini pugui succeir de forma tan inflada.
Una altra via d’expansió per al gegant xinès és la India. El govern indi ha demanat a Huawei que dugui a terme proves per a la instal·lació d’una xarxa mòbil 5G al país l’any vinent, informa el diari The Times of l’Índia.
El ministre de Telecomunicacions indi, Ravi Shankar Prasad, va assegurar aquest dilluns que el Govern no restringirà a cap companyia perquè sigui part dels assajos. D’aquesta forma, Huawei s’unirà a altres fabricants de telefonia cel·lular com Ericsson, Nokia, Cisco i Samsung, que esperen establir les bases d’aquesta nova tecnologia que es preveu serà llançada a l’Índia a la fi de 2021.
“S’acosta l’època de la 5G (…) Hem pres la decisió de donar espectre 5G per a proves a tots els jugadors”, va afirmar Prasad, qui va recalcar que “tots els jugadors significa tots els jugadors”, quan se li va preguntar per la companyia xinesa en particular.
El fabricant asiàtic va donar la benvinguda a la decisió i el director executiu de Huawei l’Índia, Jay Chen, va expressar la seva gratitud amb Nova Delhi. “Confiem plenament en el Govern del [primer ministre] Modi per a impulsar la xarxa 5G a l’Índia. Tenim plena confiança en el Govern i la indústria índia per a associar-nos amb la millor tecnologia per al benefici a llarg termini del país i també per al desenvolupament entre indústries”, va puntualitzar Chen.