El rap és un peix de dimensions força considerables ja que pot arribar a uns dos metres de llargada i pesar al voltant de seixanta quilos. Té el cap aixafat, de color fosc, i amb la boca ampla. El cap se sol vendre a part per a fer més gustoses les sopes de peix. La carn del rap és de textura ferma, blanca, i d’un gust comparable a la llagosta.
El rap és un ingredient imprescindible en graellades. També, hom pot cuinar-lo arrebossat, en suquets o bé rostit a la planxa, àdhuc, alguns mestres de la gastronomia cuinen una mena de “fricandó” de rap amb llagostins ben ruixat de conyac –d’un gust molt refinat i excel·lent–, mentre que d’altres cocs preparen un rap “allagostat”; un plat que consisteix en salpebrar la cua del rap –una volta lligada amb cordill de cuina– i que s’ha de fer bullir un quart llarg dins d’una cassola amb un manat de farigola, ceba, api, pastanaga, naps i patates trossejades; una volta refredada la cua, es talla i es presenta a taula amb els naps i les patates del guisat. En la tradició monàstica, per a dies de festa, en alguns convents i monestirs es cuinaven les cues de rap amb carxofes i cansalada fumada amb vi negre, sal, pebre, julivert i rajolí d’oli d’oliva.