Funcas, la Fundació de les Caixes d’Estalvi, estima que la recuperació econòmica queda cada vegada més lluny i es posa en evidència la dependència del turisme internacional. Funcas ha rebaixat un punt, fins al 5,7%, la seva estimació de creixement del PIB per a aquest any a causa del retard en l’inici de la recuperació a conseqüència de la tercera ona de covid-19, les restriccions a l’activitat i a la mobilitat, el lent avanç de la campanya de vacunació i la contracció d’alguns dels principals mercats d’exportació.
Per a 2022, espera un creixement del 6,3%, una dècima més que l’estimat anteriorment, pel fet que part de la demanda embassada d’uns 56.000 milions d’euros es continuarà absorbint gradualment, així com una millora del turisme una vegada completada la fase de la vacunació contra el virus.
D’aquesta manera, el creixement del 5,7% que estimen per a enguany està basat en la hipòtesi que la campanya turística se situï en el 26% del valor normal de les últimes campanyes precovid, i que aquesta s’elevi al 75% en 2022. A més, s’absorbirà enguany el 40% de la demanda embassada d’uns 56.000 milions d’euros.
Quant a la composició del PIB en 2021, augmenta l’aportació de la demanda interna en dues dècimes, fins a 6,1 punts, mentre que el sector extern llevarà 4 dècimes, enfront de les vuit previstes anteriorment, pel retard de la recuperació del turisme. Per contra, amb una temporada turística del 12% del seu valor habitual, el creixement enguany es rebaixaria al 4,2% i l’any que ve, al 5,3%. A la vista de l’impacte tan important del turisme, Funcas assegura que el principal desafiament de la recuperació serà accelerar el procés de vacunació i donar certitud.
Quant al mercat laboral, Funcas afirma que l’impacte de la recuperació sobre la creació de noves ocupacions serà “més limitat” que en anteriors fases expansives, ja que facilitarà la reincorporació de treballadors en ERTO i d’autònoms en cessament d’activitat. La taxa d’atur encara aconseguiria el 15,8% al final de 2022 enfront del 14,1% abans de la crisi.
El creixement del 5,7% que estimen per a enguany està basat en la hipòtesi que la campanya turística se situï en el 26% del valor normal de les últimes campanyes precovid. Share on X