FMI: la Xina creixerà més d’un 7% al 2021

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha calculat que el creixement de l’economia de la Xina aconseguirà el 7,9% en aquest 2021, dues dècimes menys respecte a l’últim pronòstic de l’organisme. La previsió actual s’ha reduït enfront de la previsió de novembre a causa de la inestabilitat de l’economia mundial.

El consell executiu de l’organisme va informar en un comunicat que “l’economia xinesa continua la seva ràpida recuperació després de la pandèmia de la covid gràcies als grans esforços per a contenir-la i les mesures preses per a mitigar l’impacte de la crisi”. No obstant això, va agregar que el creixement del país asiàtic encara està desequilibrat: “S’han realitzat importants reformes malgrat la pandèmia, però no han estat uniformes en àrees clau”, indica l’organisme.

També assenyala que les reformes del mercat laboral han millorat la mobilitat, els avanços en l’obertura del sector financer gràcies a les retallades de les llistes negatives per a la inversió estrangera o que s’hagi esmenat la llei de patents per a “enfortir la propietat intel·lectual i fomentar la innovació”. Així mateix, l’FMI preveu que l’índex de preus al consumidor (IPC) es mantindrà per sota de l’objectiu anterior a la crisi, és a dir, al voltant del 3%, i que el dèficit augmentarà al 18,2% del producte interior brut (PIB) en 2020 des del 12,6% de 2019.

D’altra banda, l’FMI espera que el superàvit per compte corrent del país asiàtic s’ampliï al 1,9% del PIB en 2020 des de l’1% en 2019, abans de reduir-se a menys de l’1% en 2021. Aquest augment reflecteix “la caiguda dels preus de les matèries primeres, la caiguda del turisme emissor i l’augment de les exportacions de béns relacionats amb la pandèmia”, segons l’FMI. D’altra banda, l’organisme va indicar que la Xina juga, juntament amb els seus socis, “un paper important a l’hora de donar suport a un sistema internacional obert i basat en les regles”.

L’economia xinesa ha estat capaç de recuperar-se i “adaptar-se” a l’epidèmia, gràcies en particular al comerç en línia i a la forta demanda de productes per a la covid-19 a l’estranger, però l’activitat hauria de mantenir-se “per sota de la seva capacitat a mitjà termini”, segons el Fons.

La Xina té ara el desafiament global d'”ampliar l’accés a les vacunes, proporcionar alleujament del deute als països de baixos ingressos i finançar una inversió sostenible en infraestructures i en la lluita contra el canvi climàtic”. L’economia xinesa va fer un pas més en el seu camí cap a la recuperació econòmica en créixer un 4,9% en el tercer trimestre de 2020, amb el que va aconseguir revertir la caiguda del primer semestre i avançar així un 0,7% en l’acumulat de l’any.

L'economia xinesa ha estat capaç de recuperar-se i adaptar-se a l'epidèmia, gràcies en particular al comerç en línia i a la forta demanda de productes per a la covid-19 a l'estranger Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.