Europa torna a la diplomàcia de canoneres amb la Xina, però aquesta vegada no funcionarà

El nou portaavions britànic HMS Queen Elizabeth es troba en ruta cap a Àsia. El govern de Londres ha preparat aquest tour naval com una demostració de la seva nova política exterior post-Brexit, més coneguda pel lema “Global Britain“.

El flamant portaavions de la Royal Navy, un dels més grans i moderns del món després dels que conformen la flota nord-americana, no visitarà l’Extrem Orient sol. L’acompanyarà un grup naval multinacional, que inclourà elements dels Estats Units i dels Països Baixos. Alemanya i França també enviaran vaixells de guerra a la regió.

Els detractors de la decisió de Dowing Street d’enviar aquesta flota a Àsia opinen que es tracta d’una demostració no de poder sinó de nostàlgia imperial.

Els crítics pensen que l’expedició serà de fet terriblement contraproduent, ja que farà recordar als xinesos les humiliacions sofertes durant el segle XIX en mans dels europeus, i especialment, dels anglesos.

De fet, el tour es podria comparar amb l’arribada de les primeres canoneres britàniques davant les costes de la Xina que en la Primera Guerra l’Opi (1839-1842) van destruir les esquadres navals imperials.

Actualment, però, l’armada de la Xina és pràcticament tan moderna, i molt més nombrosa, que la Royal Navy .

Tant és així que els Estats Units ja no poden confiar a mantenir sols la influència d’Occident a l’Extrem Orient. De fet, l’armada xinesa ja supera en nombre les forces navals nord-americanes desplegades a la regió.

Els Estats Units ja no poden mantenir sols la influència d’Occident a l’Extrem Orient

En aquest sentit, la incitativa britànica vol demostrar que Washington no està sola davant Pequín.

De fet, la Xina no pot evitar un cert contentament amb la reacció occidental: per a Pequín demostra la seva creixent influència i poder militar a la regió.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Els occidentals, al seu torn, no esgrimeixen motius de competència geopolítica, sinó que afirmen defensar la llibertat de navegació. Un principi essencial del dret internacional marítim que la Xina disputa en reclamar la seva sobirania sobre pràcticament tota la superfície de la mar de la Xina meridional. I això malgrat que un tribunal internacional ha refutat les seves pretensions.

Els Estats Units i els països europeus no estan sols davant la creixent agressivitat naval de la Xina. Potències regionals com el Japó i Austràlia també estan disposades a frenar les ambicions i mètodes de Pequín.

Així doncs, el missatge que s’intenta passar és que hi ha un grup de països democràtics decidits a defensar els principis elementals del dret internacional.

No obstant això, hi ha un element important en la missió naval europea que no quadra en tot això. El grup naval liderat pel Regne Unit no prengui la ruta natural per arribar fins al Japó, i que creua l’estret de Taiwan. En comptes d’això, donarà una volta.

Per què? Boris Johnson sembla tenir por d’ofendre Pequín amb un encreuament de l’estret que la Xina considera com a aigües territorials (ja que reclama l’illa de Taiwan com a pròpia).

El primer ministre britànic va apel·lar a l’amistat que uneix el Regne Unit amb la Xina i va assegurar que la travessia de l’HMS Queen Elizabeth “no vol antagonitzar ningú”.

Què queda doncs del compromís europeu amb la llibertat de navegació i la pau a Taiwan?

Sembla lògic que la conclusió a la qual el govern xinès arribi sigui que en realitat, els aliats europeus dels Estats Units no estan gens disposats a intervenir en cas d’agressió xinesa.

El missatge que s’està enviant a Pequín és complex de desxifrar. Però sembla lògic que la conclusió a la qual el govern xinès arribi sigui que en realitat, els aliats europeus dels Estats Units no estan en res disposats a intervenir en cas d’agressió xinesa.

Estàs d'acord que s'atorguin els indults als condemnats pel procés?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú