Europa es dirigeix cap a un desastre energètic

S’atribueix a la reina de França Maria Antonieta, esposa de Lluís XVI, la frase “si no tenen pa, que mengin pastissos”. Tot i que no existeixen proves que la pronunciés, amb el temps ha esdevingut un símbol de la indiferència i manca de coneixement de certes elits envers els problemes de la gent comú.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha formulat fa poc unes declaracions amb forta ressonància a la suposada actitud de la reina de França.

Després de conèixer que alguns països europeus, entre els quals Alemanya, Àustria, Itàlia i els Països Baixos, tenen previst reobrir centrals de carbó per assegurar l’oferta energètica aquest hivern, a Von der Leyen no se li ha acudit altra cosa que recriminar-los que els esforços haurien de centrar-se en “inversions massives en les [energies] renovables”.

La líder de la UE ha afegit que “hem d’assegurar que utilitzem aquesta crisi per avançar i no pas recaure en els bruts combustibles fòssils”. “És una línia molt fina i no està clar que fem el gir que cal”.

El problema, ben evidentment, és que el desenvolupament de noves plantes productores d’energies renovables triga anys, mentre que els mesos de fred arribaran en qüestió d’uns pocs mesos. Sense parlar de la impossibilitat d’emmagatzemar l’electricitat produïda per les fonts renovables, ni de les dificultats d’abastiment de les matèries primeres necessàries per a construir molins i plaques solars.

La declaració de Von der Leyen, per la seva desconnexió amb la realitat, denota o bé una falta de coneixement molt greu dels problemes més immediats als quals s’enfronta la Unió Europea, o bé una hipocresia flagrant.

Els països europeus comencen adonar-se a poc a poc de les conseqüències concretes que està tenint la seva política de sancions contra Rússia arran de la invasió d’aquesta última d’Ucraïna.

A Brussel·les i a les grans capitals europees, molts encara pensaven que Moscou no s’atreviria mai a incomplir els lliuraments al millor client del seu gas natural

Aquestes darreres setmanes Moscou ha fet un gir en la seva política de lliuraments de gas, començant a incomplir els seus contractes. Per exemple, ha reduït en un 60% el volum que circula pel gasoducte Nord Stream 1 i que serveix Alemanya i nombrosos països d’Europa central i occidental directament des de Rússia pel Mar Bàltic.

Es tracta d’un fet inaudit en la història del gas rus a Europa. A Brussel·les i a les grans capitals europees, molts encara pensaven que Moscou no s’atreviria a incomplir els lliuraments al millor client del seu gas natural.

El director de l’Agència Internacional de l’Energia Faith Birol, que ja  alertà fa poc que Europa podria haver de racionar el gas aquest hivern, diu ara que cal que la UE es prepari per a una aturada total dels lliuraments de gas rus.

Les alternatives al gas rus s’estan demostrant molt difícils: la crida de Von der Leyen a favor de les renovables és del tot inútil a curt termini, i presenta nombrosos obstacles a mitjà termini.

Pel que fa al gas liquat, manquen les infraestructures per acollir-lo, i a més Europa haurà de competir amb la resta del món per obtenir-lo a uns preus estratosfèrics. Per si no fos prou, un incendi recent en una terminal de gas liquat a Texas deixà els Estats Units sense el 20% de la seva capacitat productora durant almenys tres mesos.

La carta del carbó, que a hores d’ara sembla la més fiable, entra en contradicció directa amb la política radical que mena la Comissió Von der Leyen contra els combustibles fòssils, i que preveu entre d’altres la prohibició de vendre cotxes de combustió interna nous el 2035.

A més, de moment Europa es beneficia de la mala situació de l’economia xinesa, però quan aquesta es recuperi de la crisi causada per la variant òmicron, la demanda del gegant asiàtic empenyerà encara més a l’alça els preus del gas i petroli.

Uns preus que ja estan disparats a Europa: tan sols la setmana passada el preu del gas natural s’incrementà un 50%, i ja és sis cops més car respecte el 2019.

Segons recull el Financial Times, el sector industrial europeu tem que l’única solució per evitar un hivern catastròfic sigui que el gas rus torni a fluir, quelcom que no està ni de bon tros garantit per raons polítiques.

El govern d’Alemanya ja ha demanat als seus ciutadans que utilitzin el mínim d’energia possible aquest estiu a fi de conservar el que queda de les reserves per l’hivern

De moment, el govern d’Alemanya ja ha demanat als seus ciutadans que utilitzin el mínim d’energia possible aquest estiu a fi de conservar el que queda de les reserves actuals per l’hivern. És una mesura desesperada que deixa en evidència la manca de visió dels governs europeus i de la UE en la guerra d’Ucraïna.

Per la seva banda, declaracions de tipus “brindis al sol” com les de Von der Leyen demostren que els mateixos que ens han ficat en aquest embolic no tenen ni idea de com sortir-ne.

Declaracions com les de Von der Leyen demostren que els mateixos que ens han ficat en aquest embolic no tenen ni idea de com sortir-ne Click To Tweet

Has utilitzat algun dia de l'onada de calor algun dels refugis climàtics del govern municipal d'Ada Colau?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.