aranzels

EUA castiga Europa amb els nous aranzels

Finalment els Estats Units d’Amèrica (EUA) ha decidit aplicar els temuts aranzels a la Unió Europea per valor de 7.500 milions de dòlars a productes agroalimentaris comunitaris. Davant d’aquesta mesura, l’Executiu ha afirmat que no tenen més alternativa que respondre de la mateixa manera.

“Lamentem l’elecció que ha fet EUA de seguir endavant amb els aranzels. Aquest pas no ens deixa altra alternativa que seguir en el seu degut moment amb els nostres propis aranzels pel cas Boeing, en què els EUA ha estat declarat culpable de vulnerar les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC)”, ha indicat la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström.

El càstig a les exportacions de la UE va arribar després de la sentència a principis d’octubre de l’Organització Mundial de Comerç (OMC) a favor dels EUA pels subsidis il·legals que va rebre el fabricant d’avions europeu Airbus, el que va autoritzar a Washington a aplicar sancions per valor de 7.500 milions de dòlars (uns 6.900 milions d’euros) anuals.

Els quatre països més afectats són Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit, però els gravàmens perjudicaran en menor mesura a la resta de les economies del mercat únic europeu, el que ha iniciat una etapa de més tensió entre els Estats Units i el bloc europeu.

La llista de productes subjectes a drets d’importació addicionals del 25% ad valorem se centra en productes d’Espanya (formatge fresc, olives i l’oli d’oliva, entre d’altres), però també de França (vi, formatges), Alemanya (cafè, galetes, gofres), Regne Unit (whisky, dolços) o Itàlia (formatges), als quals cal afegir altres procedents de més d’una vintena de països comunitaris.

El Banc d’Espanya afirma que la pujada aranzelària “afecta negativament tant a les possibilitats d’exportació com, de manera persistent, als valors exportats”. Així, calcula que un augment de l’1% dels aranzels a la importació impostos per un altre país per a un producte espanyol implica una reducció de les exportacions nominals del voltant del 0,6%.

L’organisme xifra l’impacte negatiu al voltant de 790 milions d’euros per a Espanya, encara que un estudi dels tècnics de Duanes englobats en el sindicat dels tècnics d’Hisenda assenyalen que les taxes als 10 productes principals exportats per Espanya als EUA representen el 9,4% de les vendes totals a l’exterior, el que es tradueix en un impacte econòmic de 120 milions d’euros.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.