Espanya surt al rescat de les empreses estratègiques

El Govern ha aprovat un fons dotat amb 10.000 milions d’euros perquè la SEPI (Societat Espanyola de Participacions Industrials) faciliti ajuda pública amb una injecció directa de recursos a empreses “estratègiques”, segons fonts del Ministeri d’Hisenda. Aquestes ajudes seran a demanda de les empreses i podran ser crèdits participatius, deute subordinat o entrada en el capital de manera directa. La SEPI –que està adscrita al Ministeri d’Hisenda– participa actualment en 26 empreses, entre les quals destaca l’alimentària Ebre Foods (10%), la gasista Enagas (5%), la cadena de satèl·lits Hispasat (7%), l’elèctrica Xarxa Elèctrica (20%), l’aeronàutica Airbus (4%), l’aerolínia IAG (3%) o la tecnològica Indra (19%). Una altra de les mesures que aprovarà el Consell avui és una nova línia d’avals de l’ICO (Institut de Crèdit Oficial) per un import de 40.000 milions per a facilitar el finançament, a més del Pla Renove per a l’automoció, dotat amb 250 milions d’euros. També s’estudien mesures referides a l’àmbit regulador de les aerolínies.

El Congrés, a través de la Comissió de Reconstrucció, va aprovar dimecres passat fixar condicions per a les empreses que siguin rescatades pel Govern, no obstant això,el divendres passat i tan sols l’endemà passat, el PSOE ha eliminat totes les condicions. Per tant se suprimeixen les condicions inicials que prohibien a les empreses rescatades dividends durant dos anys. Un altre dels condicionants era que les empreses no operin ni tinguin filials en paradisos fiscals. A més, havien de complir les exigències mediambientals que recull l’Acord Climàtic de País. També haurien de tancar la bretxa salarial entre home i dones i comprometre’s en política de protecció de la biodiversitat.

El fons posat en marxa pel Govern s’ajustarà a la normativa d’ajudes d’Estat de la Comissió Europea. “La seva finalitat és garantir la solvència de les empreses estratègiques que constitueixen el cor del nostre teixit productiu“, va remarcar el president del Govern, Pedro Sánchez. Segons va indicar, el fons es reforçarà amb els recursos dels fons europeus que encara han d’arribar. Per a realitzar aquesta acció d’ajuda, la SEPI comptarà amb diferents instruments com la concessió de préstecs participatius, l’adquisició de deute subordinat o la subscripció d’accions o altres instruments de capital. L’import dels dividends, interessos i plusvàlues que resultin de les inversions que es realitzin s’ingressaran en el Tresor Públic.

Segons el Reial decret llei, només es rescatarà a empreses que siguin estratègiques per a la societat o l’economia, o rellevants per a la seguretat dels espanyols, entre les quals es trobarien les del sector sanitari, les d’infraestructures, les de comunicacions o qualsevol altres que contribueixin al bon funcionament dels mercats. Això sí, segons la normativa, seran les pròpies companyies les que hagin de demanar el suport públic. L’Estat no entrarà en el capital de cap empresa que no el sol·liciti.

En la primera línia de les companyies que podrien comptar amb l’ajuda de la SEPI apareix Ibèria. A més de les necessitats que pugui tenir l’empresa per a aguantar, mentre els nivells de trànsit segueixen tan baixos, les ajudes a l’aerolínia del grup IAG tindrien un efecte molt positiu. L’operació de compra de Air Europa, que va arribar a ser anunciada per 1.000 milions d’euros, ha estat a punt de naufragar a causa de la situació generada pel coronavirus. L’ajuda de la SEPI podria garantir que es portés finalment a cap, encara que molt probablement a una menor valoració, i, d’aquesta manera, el Grup Globalia comptaria amb oxigen per a reconduir la seva malparada situació.

En la primera línia de les companyies que podrien comptar amb l'ajuda de la SEPI apareix Ibèria. A més de les necessitats que pugui tenir l'empresa per a aguantar, mentre els nivells de trànsit segueixen tan baixos, les ajudes a… Click To Tweet

Es posaran d'acord els partits catalanistes per anar a les pròximes eleccions catalanes com a única opció electoral?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.