Espanya: La pressió fiscal supera la mitjana de l’OCDE

Per primera vegada des de l’any 2007, la pressió fiscal a Espanya ha superat a la mitjana de l’OCDE (34,3%). L’augment del 34,4% converteix Espanya al desè novè país amb major nivell de recaptació entre els 36 que integra l’estadística, entre Polònia (35% del PIB) i el Regne Unit (33,5%).

El bon exercici de l’economia i del mercat laboral durant els anys anteriors a la Gran Recessió van tenir els seus efectes en la recaptació i van permetre que la pressió fiscal se situés durant sis anys seguits, des de 2002 a 2007, per sobre de la mitjana de l’OCDE. El sostre el va tocar just l’any anterior a la crisi, quan el pes de tributs i cotitzacions socials va arribar al 36,4% del PIB, 2,8 punts més que la mitjana dels països que conformen l’organització amb seu a París.

En les xifres publicades aquest dijous es detalla també com es reparteix la recaptació en cada un dels impostos però en relació amb l’exercici 2017. En aquest exercici es van recaptar 392.850 milions d’euros, dels quals un 34% van correspondre a cotitzacions socials. El següent són les taxes sobre béns i serveis que van aportar el 29% de tota la recaptació. Els impostos directes a les persones com l’IRPF van representar un 22% del total. L’impost de societats pesa el 7% respecte a total enfront del 9% el conjunt de l’OCDE.

En relació amb l’economia submergida, alguns estudis xifren que podria representar el 15% de PIB a Espanya. Altres treballs realitzats per la Generalitat sostenien que la recaptació real dels impostos que gestiona és un 25% inferior a la recaptació potencial.

Les xifres de l’OCDE es van fer públiques al mig del debat obert a Espanya sobre la modificació de l’IRPF. Aquesta mateixa setmana, els comuns i el Govern van confirmar que negocien pujar dos punts l’IRPF als contribuents amb rendes altes. En el cas de Madrid, el govern regional vol rebaixar la tributació dels seus contribuents.

A nivell global, l’OCDE destaca que la pressió fiscal entre les economies avançades s’ha estabilitzat, després de mantenir-se “virtualment sense canvis” i registrar una mitjana del 34,3% el PIB el 2018, en comparació del 34,2% del 2017, informa Europa Press. En aquest sentit, l’organització internacional atribueix aquesta pausa en les pujades observades en anys anteriors a la reforma fiscal aprovada als Estats Units, on la pressió fiscal va disminuir al 24,3% en l’exercici 2018 des del 26,8% de l’any anterior, el seu nivell més baix des de l’any 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.