Ensenyament, llengua i cultura. Les propostes de Converses sobre els 100 objectius per Catalunya

Ensenyament 

 1. Nova llei d’educació per assegurar l’assoliment de coneixements efectius adequats al seu paper com a ciutadans ben preparats per a la inserció cívica i laboral. La cerca i desenvolupament de la vocació, la construcció de la motivació, la millora de la comprensió lectora i l’orientació professional, seran quatre eixos bàsics de la nova política educativa, així com la formació en les virtuts necessàries per a l’estudi  i el bon ordre a l’aula. Recuperació i pedagogia del principi d’autoritat a l’escola. 
 2. Dotar de major autonomia als centres públics, millorar les seves dotacions de professorat, equiparar les condicions econòmiques del concert dels centres concertats al cost de la plaça dels centres públics. Garantir un procés de millora permanent basat en un pla efectiu d’igualtat d’oportunitats i d’inclusió social.  
 3. Establiment de l’agència independent d’avaluació de l’ensenyament, professorat i centres, que té com a finalitat la millora continuada, la procuració de la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. L’agència avaluarà el bon domini de les matemàtiques, les ciències , del català, castellà i anglès en cada cicle educatiu i formularà recomanacions. 
 4. La prioritat que el Govern de la Generalitat ha atorgat a P3 s’ha fet en detriment d’uns millors recursos per als altres cicles formatius, per aquest raó, es necessari reforçar la formació professional i l’ensenyament inclusiu en tots els àmbits.  El dèficit és especialment greu en formació professional, atès que falten 24.000 places, 11.000 en grau mitjà i 13.000 en grau superior, que cal proveir amb urgència. 
 5. Pla per la generalització de la formació professional dual. 
 6. Revisar la política escolar que ha convertit la llengua catalana en l’assignatura menys valorada de totes i establir un pacte amb les institucions de la societat civil per a la revalorització del català. 
 7. Recuperar l’objectivitat acadèmica i la normativitat en l’estudi de la Història en els plans educatius. 
 8. Exclusió de l’adoctrinament ideològic de gènere de l’escola i de tot altre tipus d’adoctrinament de naturalesa politica.
 9. Fer complir la legislació vigent en matèria de cultura religiosa confessional a l’escola, garantint l’oferta obligatòria explícita i visible a tots els centres, i fent efectiva la igualtat de tracte al seu professorat.  

Llengua, cultura i tradicions populars 

 1. Recuperar la condició de llengua i cultura de qualitat per al català; reconstruir la continuïtat cultural amb el seu recent “Segle d’Or”, i recuperar els nostres clàssics antics i moderns. 
 2. Potenciar el clúster editorial en llengua castellana i convertir-lo en un pol mundial. Vincular-lo a activitats d’excel·lència en el seu entorn. 
 3. Rellançar, en el format que es consideri adient, les converses entre intel·lectuals catalans i castellans, per afrontar conjuntament els reptes que les dinàmiques actuals sotmeten a l’humanisme. 
 4. Potenciar les tradicions populars i vincular-les a un turisme de qualitat econòmica, incorporant també el patrimoni arquitectònic i les celebracions religioses tradicionals. 
 5. Recuperar i difondre les fonts de la nostra cultura. A l’ensems, evitar que amb recursos públics s’intenti reescriure la història i adoctrinar els ciutadans i els alumnes en ideologies de part, com en l’actualitat succeeix amb les doctrines de gènere. 
 6. Reconvertir la TV de Catalunya en un focus de cultura catalana de qualitat i també d’alt nivell. Una més gran exigència en la qualitat lingüística assegurant la presència de les diverses varietats de català.

Recorda:

Xerrada-Conferència per Zoom sobre la “Situació i perspectives polítiques de Catalunya. Eleccions del 12 de maig” del dimecres 8 de maig a les 19 h. a càrrec del Sr. Jordi Alberich, economista, exdirector del Cercle d’Economia i col·laborador d’El Periódico. La presentació anirà a càrrec del Sr. Josep Miró i Ardèvol.

Dia: Dimecres, 8 de maig de 2024

Hora: 19 h.

Pots accedir a la sessió mitjançant aquest enllaç Zoom:

 https://us02web.zoom.us/j/6304386212?pwd=QUtSaDd4RTUzOUNrTzg4am9XbFdYZz09

ID de reunió: 630 438 6212

Codi d’accés: 592345

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.