Enquestes: previsions electorals a Catalunya i a Espanya

Les últimes enquestes sobre les perspectives electorals a Espanya assenyalen una reducció de la distància entre el PP i PSOE, tant en la de Sigma-2, del 2 de gener, com la de NC Report, del 4 de gener. La distància entre ambdues formacions se situa en una forquilla de només 2 punts i en una situació d’empat tècnic donat el marge d’error. La mitjana per als principals partits se situa en el 26% per al PSOE, el 24% per al PP; 15% per a Vox, 11% per a UP i 7% per a Cs. Per tant la majoria, cenyint-nos a aquest bloc, ja no està en l’actual govern sinó en l’oposició. Però és una majoria insuficient per governar perquè no arriba a ser absoluta ni de lluny, i sobretot compta amb l’oposició de moltes minories del Congrés començant per les catalanes. Només ERC disposaria segons les enquestes de 13 diputats, als quals caldria afegir els de JxCat, el BNG, Bildu i ja, en proporcions menors, Compromís i Más País. Això sense comptar amb l’aliança de preferència, que es manté entre socialistes i PNB.

El panorama és clar: a la major part d’Espanya hi ha una majoria relativa de centredreta, però la majoria política parlamentària continua sent de Sánchez amb el suport dels grups independentistes i d’esquerra. I això no canviarà mentre es mantinguin dividits en tres partits els vots que abans es concentraven únicament en el PP.

En el cas de Catalunya, sembla que l’efecte Illa s’ha produït, perquè les dues últimes enquestes de Sociomètrica donen un increment d’entre 4 i 5 diputats al PSC en l’espai d’una setmana de diferència. Ara se situaria en els 27-28, i en tercera posició per darrere de JxCat (30-31 diputats) i ERC (31-32 diputats). Amb tot, cal confirmar d’aquí al 14 de febrer que aquest impuls Illa es manté, perquè en contra seva jugarà cada vegada amb més força la crisi de la pandèmia, una altra vegada descontrolada, i el fracàs amb la distribució de vacunes. Fins ara sembla que ha funcionat la tàctica del ministre de Sanitat de no aparèixer –sorprenentment- com a responsable de la vacunació a Espanya. Però aquesta posició serà difícil de mantenir si les circumstàncies es continuen agreujant perquè ens estem acostant, si res no canvia, a una doble crisi: la d’una tercera onada que desbordi els hospitals i la frustració pel ritme de vacunació.

Cs se situaria entre 17 i 20 escons. I el PP, Vox i la CUP, segons la mateixa enquesta de Sociomètrica, compartirien 6 escons en cada cas amb tendència a pujar per part de la CUP. Mentre que els Comuns podrien situar-se al voltant dels 7 diputats, confirmant així que es tracta d’una opció política que ha col·lapsat. El paper de Colau a Barcelona no resol, sinó que més aviat accentua el problema. També ERC veu amenaçat el primer lloc, ja que se situa frec a frec amb JxCat. L’última enquesta donaria un empat a 31 escons considerant la xifra mínima i màxima en cadascuna de les dues formacions. De fet Puigdemont ha aconseguit assolir de moment un empat tècnic amb ERC, i no sembla que l’efecte Illa pugui anar gaire més enllà de la remuntada que ja s’ha produït.

Estàs d'acord que Salvador Illa abandoni el Ministeri de Sanitat en plena pandèmia?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.