impacte del coronavirus

Els pressupostos de l’estat han de contemplar l’impacte del coronavirus

El govern espanyol i tots els partits polítics no poden abordar l’avantprojecte de pressupost, inclòs el sostre de despesa i el seu debat a la cambra, sense preveure l’impacte del coronavirus. Altrament s’incorrerà en una ficció que castigarà el dèficit i el deute espanyol, que ja és perillosament alt.

A hores d’ara ja queda clar que com a mínim la Xina patirà una pèrdua important en la seva activitat econòmica. De fet l’impacte que està tenint en aquella societat és el més gran enregistrat per un problema sanitari a la Xina contemporània. I aquest país representa el 20% del PIB mundial. La conseqüència és evident i ja es fa palesa en l’activitat econòmica europea i del nostre país. Per exemple: el sector porcí, un dels més importants de l’àmbit agrari i un dels pocs que anava bé gràcies a les exportacions a la Xina, veu congelada en el sentit més literal del terme la seva activitat comercial perquè la carn dedicada a l’exportació s’acumula a les cambres frigorífiques a l’espera de poder ser consumida en aquell país. Evidentment, un altre sector que quedarà afectat serà el del turisme.

Però, no es tracta només de l’efecte xinès. La ràpida propagació de l’epidèmia al nord d’Itàlia, d’una manera que encara es desconeix com ha pogut ser, impacta sobre un territori que representa més del 30% de la producció italiana i té moltes possibilitats d’estendre’s a la major part del país. Ja hi ha reaccions que tendeixen a restringir el lliure pas de persones, com és el cas d’Àustria en relació amb Itàlia. Si els casos observats en altres llocs, com França i Alemanya, es multipliquen i s’estenen a països com Espanya, on l’impacte és encara anecdòtic, és evident que les dificultats econòmiques es multiplicaran.

No és una dada menor que la Borsa, que fins ara s’havia mantingut impassible davant el fet, va registrar el dia 24 una caiguda espectacular. En el cas de l’Ibex han estat 4 punts d’una sola tacada i no és gens clar que no continuï la davallada. És un fet que les borses sempre sobreactuen, però també ho és que constitueixen un indicador de les percepcions i perspectives econòmiques, i això és molt en una economia de mercat perquè condiciona el comportament dels agents econòmics.

En resum, El coronavirus afectarà el PIB. Espanya no creixerà al ritme previst per al 2020 Click To Tweet

I la qüestió que hauria d’oficialitzar el govern és quantes dècimes redueix aquesta valoració i com reajusta en conseqüència les perspectives d’ingressos i despeses.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú