botellots

Els botellots ja són un problema estructural

Fidels a la llei de la societat desvinculada, que diu que genera noves crisis sense resoldre cap de les anteriors, a Catalunya ja hem aconseguit convertir el botellot en un problema estructural que té efectes absolutament nocius. Juntament amb els habituals -generar una tendència a la ingesta descontrolada d’alcohol com a forma de celebració, les baralles que sempre es produeixen i per tant una incitació a la violència, a les agressions sexuals que cada vegada amb més freqüència, són corolari- ara, la magnitud i extensió del fenomen incorpora dos danys addicionals: Un, sobre el mobiliari urbà, la neteja, en definitiva l’espai públic que paguem tots els contribuents. Hi ha aquí un cost social creixent que lògicament determina un cost d’oportunitat, perquè els diners que s’han de gastar en aquest imprevist s’han de treure d’una altra banda.

Junt amb aquest problema se n’ha forjat un altre que genera l’alarma de la mateixa policia. Els botellots són cada vegada més massius, com s’ha demostrat a la ciutat de Barcelona i l’últim a la UAB a Bellaterra, i més estesos per tot el territori. En poblacions de les comarques més llunyanes a l’àrea metropolitana, també se’n produeixen, el que passa és que no són notícia fins que en ells no es produeix un incident greu com pot ser una violació. Ja no són un fenomen limitat a la gran ciutat o a la costa, sinó general en tot un sector de joventut.

I junt amb aquesta generalització se’n produeix una altra. La de l’agressió sistemàtica a la policia quan aquesta es fa present per intentar dissoldre la concentració. El cas de l’Autònoma ha estat paradigmàtic. Els Mossos d’Esquadra s’han manifestat impotents d’impedir l’accés i després de dissoldre’l.

Però és que això mateix, passa als pobles on els efectius són escassos i només la presència del cotxe policial ja desencadena una pluja d’objectes que obliga la policia a marxar.

Amb tot plegat es produeix una fallida greu del respecte a l’autoritat i de la capacitat d’intervenció policial, creant una atmosfera que cada vegada és de més difícil control. El fet que els comandaments policials reclamin com a solució la reapertura del lleure nocturn és una forma com una altra de manifestar la seva impotència, primer perquè són qüestions que no els pertoquen directament, però segon, i més evident, perquè una gran part dels joves que assisteixen als botellots no acudiran a les discoteques ni tan sols quan aquestes obrin els espais interiors. Només l’arribada del fred pot dissuadir temporalment aquest fenomen. Però la llavor d’aquesta revolta de l’oci, convertida en violència, ja està sembrada.

Et sembla bé que no es facin públiques, en el futur, les converses de la taula de diàleg?

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú